Marți, pe 4 iunie, compania Mass Global Energy Rom, care a achiziționat fosta termocentrală pe cărbune de la Mintia, a prezentat prima turbină pe gaz metan pe care o va instala în noua centrală de producere a energiei electrice.
O turbină pe gaz metan va fi instalată în noua centrală
Investiția totală în noua termocentrală pe gaz metan se ridică la 1,25 miliarde de euro și este complet privată. Directorul general al companiei Mass Global Energy Rom, Shadi Abulkhair, consideră că sosirea noii turbine marchează primul pas pentru începerea construcției centralei Mass Mintia, care va contribui la dezvoltarea economică și atragerea de investiții în România.
Evenimentul a avut loc în prezența vicepremierului Marian Neacșu, a europarlamentarului Mihai Tudose, a ministrului Familiei, Natalia Intotero, a președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a prefectului Florina Doris Visirin și a altor oficialități.
„Suntem convinşi că, împreună cu instituţiile statului român, vom putea respecta termenele la care ne-am angajat, până la sfârşitul anului 2026, şi vom promova resursele României şi vom demonstra că Mass Global Energy este un partener calificat, aducând plus valoare în ceea ce priveşte producerea de energie electrică din resurse verzi, prietenoase cu mediul. Ceea ce ne deosebeşte investiţia nu este doar suma investită, care este de aproximativ un miliard două sute cincizeci de milioane de euro, ci şi viteza de execuţie şi selecţia tipului de turbină”, a declarat Shadi Abulkhair, directorul general al companiei.
El a menționat că turbina pe gaz metan utilizată în construcția noii centrale electrice de la Mintia este printre cele mai performante din lume, având o eficiență de aproximativ 65%, „economisind astfel cantităţi uriaşe de gaze naturale”.
De asemenea, el a evidențiat că proiectul desfășurat la Mintia furnizează servicii semnificative comunității locale și oferă oportunități excelente de angajare.
Gazele găsite în Marea Neagră, o oportunitate de a produce mai multă energie electrică
Shadi Abulkhair a menționat că recent au fost descoperite cantități semnificative de gaze în Marea Neagră, oferind o bună oportunitate de a transforma gazul în energie electrică și ulterior de a vinde electricitatea către țările vecine. Acest lucru ar aduce valoare adăugată prin furnizarea de venituri mai mari pentru stat în loc de a vinde gazul în formă de gaz. El a subliniat că acest mega-proiect conferă guvernului român puterea de a exporta energie electrică în loc să o importe.
Pe de altă parte, reprezentantul investitorului a cerut sprijin din partea autorităților pentru acordarea vizelor de muncă pentru personalul specializat și cu experiență înaltă necesar în perioada construcției centralei electrice.
A doua turbină pentru centrala de la Mintia va fi adusă pe amplasamentul termocentralei în luna septembrie 2024.