Un pasager aflat în același avion care a fost deturnat către Minsk susține că arestarea blogger-ului Raman Pratasevici a fost clar înscenată. Acesta a povestit pe larg fiecare întâmplare produsă, dar și modul în care avionul a fost așteptat după aterizare.
Arestarea activistului și blogger-ului belarus din opoziție Raman Pratasevici a fost în mod clar înscenată [exprimare improprie în engleză, în original, sensul e mai degrabă că a fost înscenat un incident pentru a se crea ocazia arestării – n.trad.], afirmă Mantas, unul dintre pasagerii aflați în același avion care a fost deturnat către Minsk, scrie The Baltic Times.
După ce s-a întors duminică seară în orașul în care locuiește, Vilnius, el a declarat că atunci când avionul a fost redirecționat, aproape de frontiera cu Lituania, pasagerii au fost informați doar că avionul trebuie să aterizeze la Minsk, iar pe aeroport așteptau câteva mașini de pompieri și vreo 50 de polițiști cu câini.
„Am fost martori la arestare, el [Pratasevici] stătea lângă noi. [Polițiștii] au mimat că câinii ar fi găsit ceva în bagaj. Toți au fost verificați, toți au ieșit, și-au lăsat bagajele și câinii veneau și verificau bagajul fiecăruia și, evident, ei au «găsit» ceva în bagajul unui bărbat. Nu e clar ce era, poate niște ciorapi puturoși. L-au dus apoi în spatele unui autobuz, a plecat cu autobuzul cu un ofițer OMON sau un polițist”, a declarat presei Mantas după aterizarea pe aeroportul din Vilnius.
„Când am aterizat s-au apropiat trei mașini de pompieri, 50 de oameni, ofițeri OMON și unele servicii. În principiu a fost totul clar că a fost înscenat”, a afirmat Mantas.
Unde au ajuns laptopul și telefonul
El a spus că Pratasevici a încercat să le dea altora laptop-ul și telefonul său, dar a greșit înmânându-i-le unei prietene care călătorea cu el.
„De fapt, am văzut asta când ateriza avionul, i-a dat repede lucrurile sale prietenei care era acolo, dar probabil că a greșit, pentru că ar fi trebuit să i le dea altcuiva dintre pasageri, mie sau altor pasageri, dar i le-a dat prietenei sale, care a fost probabil arestată și ea, fiindcă noi n-am mai văzut-o după aceea”, a declarat Mantas.
După cum s-a exprimat el, înainte ca avionul să fie redirecționat pasagerilor li s-a spus că e necesar ca avionul să aterizeze la Minsk.
„Informația a fost foarte simplă, fiindcă au spus că e nevoie să aterizăm la Minsk. Pe baza manevrei, când avionul a făcut manevra, toată lumea a înțeles că fie s-a stricat ceva la avion, dar pilotul nu ne-a informat, fie s-a stricat ceva mecanic, și ei ne-au spus că trebuie să aterizăm la Minsk din motive tehnice și asta a fost tot”, a declarat Mantas.
El a spus că avionul militar nu s-a văzut nicăieri: „Nu am văzut un avion militar, fiindcă era probabil deasupra, dar, judecând după mișcarea pilotului și felul în care vorbea, era îngrijorat”.
Un alt bărbat din avion a declarat că e foarte obosit. „Suntem foarte obosiți. Am petrecut opt ore acolo și nu ni s-a spus nimic despre ce se întâmpla, cu excepția a ceea ce am putut găsi noi pe internet. Stăteam acolo și nu primeam nici o informație”, a declarat bărbatul în engleză, după care a vorbit și în rusă.
Un incident calm
„Incidentul a fost calm, noi doar ne-am dat seama că se petrece ceva, dar totul s-a petrecut foarte calm, fără violență, el [Pratasevici] n-a opus rezistență”, a declarat bărbatul.
Întrebat cum au fost tratați pasagerii pe Aeroportul din Minsk, el a răspuns: „Într-o manieră sovietică”.
Zborul Ryanair Atena-Vilnius a fost redirecționat duminică după-amiaza spre Minsk, unde a fost ținut la sol mai multe ore. Avionul se afla aproape de spațiul aerian lituanian, dar a fost forțat să se întoarcă spre capitala belarusă.
Ryanair a declarat că avionul a executat o aterizare de urgență la Minsk după ce fusese atenționat de controlorii de trafic aerian din Belarus privitor la „un potențial risc de securitate la bord”. Acea informație s-a dovedit în cele din urmă a fi falsă.
Pratasevici, activist și blogger din opoziția belarusă și fondator al canalului de informare Nexta, se afla în avion și a fost arestat la aterizarea la Minsk.
Pe baza informațiilor disponibile în Lituania, la bordul avionului se aflau 171 de pasageri, printre care 94 de cetățeni lituanieni, 11 cetățeni greci, nouă cetățeni francezi și mai mulți cetățeni din Belarus, Polonia, România, Germania, Letonia, Rusia, Georgia etc.
Avionul a ajuns la Vilnius duminică noapte. Incidentul a fost condamnat de NATO, Comisia Europeană și de conducătorii unor state membre UE.