Pașapoarte și cărți de identitate digitale de la Comisia Europeană. Conform Executivului UE, ideea este a face călătoriile mai fluide, mai sigure și mai eficiente. Această inițiativă le-ar permite călătorilor să stocheze detaliile pașaportului și cărții de identitate în mod digital pe smartphone-uri, reducând timpul petrecut la punctele de trecere a frontierei, relatează Travelandtourworld.
Comisia Europeană a dezvăluit planurile de introducere a documentelor digitale
Datele stocate în prezent pe cipul unui pașaport sau al cărții de identitate pot fi transferate pe un smartphone, facilitând controlul la graniță.
Ideea face parte din eforturile Comisiei Europene de a spori securitatea, simplificând în același timp călătoriile pentru cetățenii și vizitatorii UE.
O experiență mai ușoară, fără a sacrifica securitatea
Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei pentru valori și transparență, a subliniat că digitalizarea documentelor de călătorie va permite o experiență mai ușoară, fără a sacrifica securitatea.
Călătorii vor avea opțiunea de a-și transmite, în avans, documentele de călătorie autorităților, permițând verificări mai rapide la frontieră.
Autoritățile se pot concentra mai mult pe analizarea cazurilor speciale, cum ar fi traficanții de migranți, procesând în același timp, mai eficient, alți călători. Acest lucru ar reduce semnificativ cozile și timpul de așteptare la punctele de control la frontieră.
Când este proiectată introducerea sistemului
Sistemul de pașapoarte digitale va fi voluntar și gratuit pentru toți călătorii, iar introducerea lui este proiectată pentru 2030.
Cu toate acestea, înainte de a intra în vigoare, planul trebuie aprobat atât de Consiliul UE, care reprezintă statele membre, cât și de europarlamentari.
Anunțul vine în contextul pregătirilor pentru sistemul separat, de intrare-ieșire al UE, (EES), care ar urma să fie implementat în noiembrie.
Acest sistem este conceput pentru a urmări călătorii din afara UE care intră și ies din Spațiul Schengen, o zonă fără pașapoarte care include majoritatea țărilor UE, împreună cu Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Elveția, dar exclude Irlanda și Cipru.
În cadrul acestui sistem, călătorii din țările non-UE vor trebui să folosească scanere automate pentru a le fi verificate intrările și ieșirile.
Deși EES este programat să intre în funcțiune în noiembrie, au apărut informații care sugerează că s-ar putea confrunta cu noi întârzieri.
Motivele întârzierilor
Scopul EES este crearea unei înregistrări digitale care să asocieze pașapoartele cu datele biometrice. Pasagerii vor primi dispozitive portabile pentru a-și înregistra datele direct din propriile vehicule.
Sistemul european de evidență a persoanelor va fi aplicat și în aeroporturi, precum și la alte puncte de frontieră. Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE se va reuni săptămâna viitoare pentru a discuta implementarea EES.
Sistemul european de supraveghere este crucial pentru strategia UE de întărire a securității la frontiere și simplificare a procedurilor de imigrare.
Sistemul EES are ca scop automatizarea controalelor la frontieră, detectarea șederilor prelungite și îmbunătățirea securității generale. Întârzierile în implementare ar fi cauzate de provocările tehnice și operaționale.