România a devenit o forță mondială. Suntem în top cu puterile lumii. Toți românii pot profita

România steaguri oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

În clasamentul celor mai puternice pașapoarte din lume, pe locul întâi se află Singapore, urmat de 4 țări europene. România este şi ea unul dintre liderii mondiali la acest capitol: se află pe locul 14 din 199 de țări.

Cele mai puternice pașapoarte din lume. Locul onorabil ocupat de România

România se situează pe locul 14 în clasamentul țărilor cu cele mai puternice pașapoarte din lume, conform celui mai recent Henley Passport Index. Cetățenii români au acces fără viză în 177 de țări.

În 2024, Singapore ocupă prima poziție în topul celor mai puternice pașapoarte, având acum posibilitatea de a vizita un număr record de 195 de țări fără viză. Acest lucru îi face pe cetățenii singaporezi cei mai privilegiați călători la nivel mondial.

În comparație, Franța, Germania, Italia, Japonia și Spania, care împărțeau prima poziție la începutul anului, au coborât acum pe locul doi, fiecare având acces la 192 de țări fără viză.

„Tendința generală în ultimele două decenii a fost către o libertate de călătorie mai mare, cu numărul mediu global de destinații pe care călătorii le pot accesa fără viză aproape dublându-se de la 58 în 2006 la 111 în 2024”, a declarat Christian H. Kaelin, președintele Henley & Partners, care a inițiat conceptul indexului de pașapoarte.

Firma de consultanță Henley & Partners utilizează datele de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) pentru a clasifica pașapoartele din întreaga lume, acoperind 199 de națiuni. Indexul, care a fost actualizat trimestrial timp de 19 ani, acordă puncte țărilor în funcție de numărul de destinații pe care cetățenii lor le pot vizita fără viză.

Pașaport / SURSA FOTO: Dreamstime

4 țări europene sunt pe locul doi, alături de Japonia

Punctele sunt acordate pentru destinațiile unde nu este necesară viza prealabilă, inclusiv cele unde se poate obține o viză la sosire, un permis de ședere sau o autorizație de călătorie electronică (ETA). Nu sunt incluse destinațiile care necesită o viză prealabilă sau o e-viză aprobată înainte de plecare.

Pe locul doi se află Franța, Germania, Italia și Spania, alături de Japonia, fostul lider al clasamentului. Locul trei este ocupat de un grup de șapte țări care au acces la 191 de destinații fără viză: Austria, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Coreea de Sud și Suedia. Regatul Unit se menține pe locul patru, alături de Belgia, Danemarca, Noua Zeelandă, Norvegia și Elveția, deși numărul destinațiilor fără viză a scăzut la 190.

La coada clasamentului se află Afganistanul, care a pierdut accesul la încă o destinație în ultimele șase luni, având acum acces fără viză doar în 26 de țări – cel mai scăzut scor înregistrat vreodată în indexul Henley.

Venezuela a înregistrat cel mai mare declin din ultimul deceniu, coborând de pe locul 25 pe locul 42 din cauza crizei economice și politice cauzate de prăbușirea prețului petrolului și corupția guvernamentală cronică. Venezuelenii speră că alegerile prezidențiale din 28 iulie vor aduce schimbări favorabile.

Alte țări care au scăzut în clasament includ Yemen, Nigeria, Siria și Bangladesh. În contrast, China și Ucraina sunt printre primele 10 țări care au urcat cel mai mult în top în ultimul deceniu.