Comisarul european pentru Justiţie a vorbit, marţi, în Parlamentul European, despre stadiul implementării certificatele digitale COVID la nivelul Uniunii Europene. Peste 1 milion de persoane au primit deja aceste documente.
Certificatele digitale UE privind COVID-19 sunt deja o realizate. Peste un milion de cetăţeni ai Uniunii Europene le-au primit deja, iar asta va facilita călătoriile în cadrul UE în această vară, spune Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie.
Anunţul oficialului a fost făcut marţi, 8 iunie, într-o intervenţie la Parlamentul European.
Nouă ţări europene emit deja certificatele digitale COVID, înainte de termenul stabilit
Aceste „paşapoarte” COVID atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, că a primit un rezultat negativ la testul de depistare a bolii sau că este imună după o infecţie. Ele au început deja să fie emise în nouă ţări, transmite Comisia Europeană, potrivit agenţiei AFP.
Cele nouă ţări sunt Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Polonia, Lituania şi Spania.
Certificatele digitale COVID vor fi recunoscute de către toate ţările membre ale Uniunii Europene începând cu data de 1 iulie. Ultima vot dat asupra acestei reglementări este aşteptat miercuri în Parlamentul European. Votul ar trebui să fie doar o formalitate, existând deja de acord în această privinţă între colegislatori.
Uniunea Europeană şi-a lansat deja platforma tehnică permiţând interoperabilitatea certificatelor, iar statele membre au început să emită aceste documente, chiar înainte de de intrarea în vigoare a reglementării care stabileşte un cadru european comun.
Discuţii cu Marea Britanie şi SUA pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor
„Peste un milion de cetăţeni au primit deja aceste certificate şi mulţi alţii vor urma în săptămânile şi lunile următoare.
Aceasta va uşura viaţa cetăţenilor europeni. Certificatul numeric privind COVID îi va ajuta să călătorească în UE, fie din motive profesionale, familiale sau pentru recreere”, a declarat, marţi, comisarul Didier Reynders.
În plus, Comisia Europeană poartă negocieri cu ţări terţe, cum ar fi Marea Britanie sau Statele Unite, în încercarea de a ajunge la recunoaşterea reciprocă a certificatelor privind COVID.
Sursă foto: Dreamstime