Chiar dacă au devenit obligatorii pentru clienții cafenelelor sau restaurantelor, angajații Parlamentului nu le cer pașapoartele Covid deputaților sau senatorilor.
Restricţiile anti-COVID au fost parţial respectate în Parlament, în ziua demiterii guvernului Cîţu.
Prezentarea certificatului verde a devenit obligatorie pentru clienţii cafenelelor şi restaurantelor, această măsură a fost respectată parțial în cazul bufetelor, cafenelelor sau restaurantului din interiorul Palatului Parlamentului, mai ales când a fost vorba de verificarea deputaţilor şi senatorilor. Unii angajaţi au recunoscut, pentru digi24.ro, sub anonimat, că s-au temut ori nu şi-au permis să solicite clienţilor-parlamentari respectivele certificate.
Angajații nu le cer parlamentarilor pașaportul Covid
Conform noului set de restricţii recent impuse, cei care intră în cafenele sau restaurante trebuie să prezinte certificatul de vaccinare. În Parlament, aceste restricţii s-au lovit, de luni dimineaţă, de un impediment: unii angajaţi ai bufetelor şi cafenelelor care funcţionează în incinta Senatului ori a Camerei Deputaţilor pur şi simplu „nu şi-au putut permite” sau au fost prea timoraţi să solicite deputaţilor ori senatorilor respectivul document.
„În general, pe unde mă duc, nu îndrăzneşte nimeni să-mi ceară paşaportul. Şi foarte bine că nu au făcut-o!”, a declarat, pentru digi24.ro, senatoarea Diana Şoşoacă.
Unii angajaţi au recunoscut, de asemenea, sub anonimat, că nu au curajul să ceară certificatul verde deputaţilor şi senatorilor.
Diana Șoșoacă refuză purtarea măștii în Parlament
Şoşoacă a refuzat să poarte mască pe durata dezbaterii moţiunii. Aceasta a mai precizat că, până acum, nimeni din Parlament nu i-a solicitat, la bufet ori restaurant, certificatul Covid.
„Nu mi s-a solicitat. Oricum, eu am tot timpul în mână Constituţia României. Dacă îmi solicită cineva paşaportul verde, le arăt Constituţia”, a spus Diana Şoşoacă.
Clienţilor restaurantului de la subsolul Camerei Deputaţilor li se solicită, la intrare, certificatul Covid. Verificarea se face însă doar pe jumătate, inclusiv pentru non-parlamentari: documentul trebuie doar prezentat unui funcţionar al Parlamentului, fără ca certificatul să fie şi scanat.