O reinterpretare modernă a unui desert clasic

Pentru mulți români, Paștele nu este doar o sărbătoare religioasă, ci și un moment dedicat tradițiilor culinare și meselor în familie. În mod tradițional, pasca se face cu aluat de cozonac, dar versiunea fără aluat propusă de Jamila a devenit un fenomen.

„Rețeta de pască fără aluat cu brânză dulce și stafide este una care a făcut furori de prima dată când am făcut-o, acum mai bine de zece ani”, a povestit Jamila pe rețelele sociale.

Jamila a explicat că ideea acestei rețete i-a fost oferită de vecina sa, tanti Gela, care i-a dat o variantă scrisă de mână a prăjiturii, considerând-o „prea bună ca să nu fie încercată”. Deși inițial reticentă, Jamila spune că rezultatul a fost un succes neașteptat, iar de atunci rețeta a devenit una dintre cele mai populare de pe canalul său.

„Eram la început cu rețetele video. Tanti Gela știa că fac rețete pentru YouTube și mi-a zis să încerc neapărat pasca fără aluat. Sincer, nu prea credeam în ea. Crescusem cu pasca clasică, cu aluat de cozonac, așa cum făcea mama în fiecare an”, a spus Jamila, potrivit Gândul.

Ingrediente pentru o pască fără aluat reușită

Rețeta este simplă, rapidă și se poate adapta ușor în funcție de gusturi. Ingredientele de bază includ:

  • 1 kg brânză dulce de vacă (cremoasă, dar nu apoasă)

  • 400 g smântână

  • 200 g zahăr (sau îndulcitor, după preferință)

  • 200 g stafide (pot fi înlocuite cu merișoare sau fulgi de ciocolată)

  • 100 g făină

  • 100 g gris

  • 100 g unt topit și răcit

  • 6 ouă

  • 2 linguri esență de vanilie

  • 1 lingură esență de lămâie

  • un praf de sare

Mod de preparare: ușor, dar cu un gust desăvârșit

Prepararea începe prin amestecarea brânzei cu smântâna și zahărul, apoi se încorporează ouăle, untul topit și esențele. După omogenizare, se adaugă făina și grisul, iar la final, ingredientele aromatizante, precum stafidele.

Compoziția se toarnă într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt și se coace în cuptorul preîncălzit la 170°C timp de 60-70 de minute. După coacere, pasca trebuie să se răcească și să stea la frigider câteva ore pentru a putea fi tăiată corect.

Rețeta a devenit rapid populară printre internauți

Secretul gustului perfect, spune Jamila, constă în calitatea brânzei și în echilibrul între aromă, textură și dulceață. Ea adaugă că este una dintre cele mai simple și gustoase rețete de pască și o recomandă tuturor, indiferent de experiența în bucătărie.

Rețeta video de pe canalul Jamila Cuisine a strâns în timp peste 5 milioane de vizualizări, devenind un reper pentru cei care doresc o alternativă rapidă, dar gustoasă la pasca tradițională.

„Este una dintre cele mai simple rețete de pască și e absolut delicioasă. Merită încercată!”, spune Jamila.