Preţul de valorificare a masei lemnoase nu poate fi stabilit de ministrul Mediului prin ordonanţă, aşa cum eronat s-a afirmat, Romsilva fiind instituţia care se ocupă de acest lucru, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca-Palmer, în cadrul unui forum de specialitate.
'Poate ar fi cazul ca domnii din asociaţiile profesionale să spună de câte ori au venit la minister. Calendarul (pentru legislaţia subsecventă pentru Codul Silvic – n. r.) cred că îl ştiţi şi îl vom pune pe site, pentru a nu mai exista niciun fel de dubiu. În ceea ce priveşte Hotărârea de Guvern pentru valorificarea masei lemnoase, se fac nişte afirmaţii eronate atunci când se spune că ministrul Mediului trebuia să emită un Ordin prin care să stabilească preţul masei lemnoase. Directorul Romsilva are aceste atribuţii. Acea HG nu a fost modificată, ci doar s-au adus nişte clarificări. Într-un final, Guvernul a făcut o clarificare schimbând termenul 'anual' cu 'o dată pe an'. Cei care trebuiau să-şi facă treaba nu şi-au făcut-o, dar am reuşit să deblocăm o situaţie foarte critică', a susţinut ministrul Mediului.
La începutul lunii februarie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor anunţa că Executivul a modificat Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, în sensul clarificării modului în care se determină preţurile de referinţă şi preţurile de pornire.
"Săptămâna trecută, a fost o discuţie între Ministerul Mediului şi Regia Naţională a Pădurilor din cauza situaţiei care există în sectorul forestier, de blocaj, care s-a concretizat cu câteva mii de persoane ce au protestat în faţa Guvernului. În urma acestor discuţii, noi am decis să facem câteva modificări ale Hotărârii de Guvern 924/2015, prin care aducem clarificări mecanismului în care se stabileşte preţul de referinţă vizavi de licitaţiile de masă lemnoasă. Urmează ca, după clarificările pe care le-am dat astăzi prin HG, Regia Naţională a Pădurilor să îşi facă mai departe datoria de a calcula aceste preţuri şi să poată debloca situaţia şi să înceapă licitaţia", a precizat ministrul Mediului, după şedinţa săptămânală de Guvern.
Oficialul a spus că nu ministerul realizează formula de calcul, ci doar a adus clarificări, astfel încât Romsilva să stabilească preţul de pornire a licitaţiei.
"Una din principalele revendicări ridicate de operatorii economici a fost legată de faptul că preţul, prin metoda folosită de Romsilva anul trecut, era prea mare, era mult mai mare şi decât preţul internaţional şi aceasta ne aducea probleme de natură economică", a explicat ministrul Mediului.
Printre modificările aduse de această hotărâre se menţionează: "preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţie – preţurile masei lemnoase pe picior care se recoltează din fondul forestier proprietate publică, determinate anual, în condiţii de piaţă, în funcţie de specie sau grupa de specii, de gradul de accesibilitate, de sortiment şi de tehnologia de exploatare; preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţie pot fi revizuite o singură dată în cursul unui an, în baza unei note justificative".
De asemenea, s-a introdus o prevedere prin care se defineşte gradul de accesibilitate, care este unul din criteriile în baza căruia se determină preţul de referinţă pentru fiecare an de producţie. Acest criteriu este instituit în scopul stabilirii corecte a distanţei de colectare. Potrivit noilor reglementări, "gradul de accesibilitate este distanţa determinată pe baza măsurătorilor din teren, pe traseul instalaţiei de scos-apropiat, dintre centrul de greutate al suprafeţei parchetului şi cea mai apropiată cale cu caracter permanent pentru transportul de mărfuri, rutier sau feroviar sau punctul naval de încărcare.
O altă modificare vizează stabilirea preţului de pornire pentru masa lemnoasă vândută la licitaţie, în sensul că, potrivit reglementărilor introduse, preţul de pornire la licitaţie pentru fiecare partidă se stabileşte de la preţul de referinţă aferent acesteia. Astfel, preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţie pentru masa lemnoasă provenită din fondul forestier proprietate publică a statului se aprobă înainte de licitaţia principală, prin decizie a conducătorului administratorului fondului forestier proprietate publică a statului şi pot fi stabilite la nivel naţional, judeţean sau local, după caz.
WWF România, Greenpeace România, Fundaţia Eco-Civica şi ProPark – Fundaţia pentru Arii Protejate au organizat, joi, "Forumul Pădurilor – De la tăieri ilegale la protecţie şi gestionare responsabilă', un eveniment dedicat protejării pădurilor, la care sunt invitaţi reprezentanţi relevanţi din domeniul forestier.
SURSA: Agerpres