Paschal Donohoe, președintele Eurogrupului, estimează că economia zonei euro va înregistra o creștere probabilă de 1% în acest an. El a susținut că acest segment a reușit să reziste la impactul inflației ridicate și al conflictului din Ucraina.

În ciuda provocărilor economice, Paschal Donohoe consideră că, analizând perspectivele din 2024, zona euro va experimenta o evoluție pozitivă. Cu toate că ritmul de creștere este mai lent decât ar dori, el apreciază că este totuși o creștere, având în vedere dificultățile actuale.

Declarațiile au fost făcute înaintea reuniunii miniștrilor de Finanțe din zona euro de la Bruxelles și au fost citate de Bloomberg.

„Analizând perspectivele din 2024, continui să cred că economia zonei euro va avea o evoluţie bună, în contextul dificultăţilor economice.

Deşi este un ritm de creştere mai lent decât mi-ar plăcea să văd, este totuşi creştere, în pofida tuturor dificultăţilor”, a declarat președintele Eurogrup.

Economia Germaniei a înregistrat un declin

Potrivit celor mai recente date, economia germană, unul dintre principalii piloni ai economiei europene, a înregistrat un declin de 0,3% în întregul an precedent. Acest lucru vine după o creștere de 1,8% în 2022. De asemenea, PIB-ul Germaniei a stagnat în trimestrul al treilea, evitând la limită intrarea în recesiune, conform datelor revizuite ale Destatis.

Alte state importante din zona euro, precum Franța și Italia, se confruntă, de asemenea, cu dificultăți. Se anticipează, totuși, o creștere economică în anul următor. Sunt însă incertitudini persistente legate de prețurile ridicate la energie, majorările dobânzilor și cererea redusă pe plan extern.

bani, pib, germania
SURSA FOTO: Dreamstime

Economia Chinei este în creștere, chiar dacă în ritm lent

Prognozele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) indică o creștere de 0,6% a PIB-ului Germaniei în acest an. Acest aspect marchează cel mai lent ritm de creștere în cadrul statelor membre G20. Excepție face Argentina.

În ceea ce privește încetinirea economiei chineze, Paschal Donohoe a dat anumite detalii. El a menționat că, deși exporturile Uniunii Europene sunt afectate, economia chineză încă înregistrează creștere, chiar dacă într-un ritm mai lent.

El a subliniat că, în ciuda unor semne de scădere în trimestrul patru, China probabil și-a atins ținta de creștere de 5% în 2023.

Inflația în zona euro a crescut la 2,9%

Investitorii anticipează o reducere moderată a activității economice în zona euro. Ei preconizează și o scădere a ratei inflației către ținta BCE de 2%. Se estimează că BCE va reduce dobânzile de cel puțin cinci ori în acest an. Unii oficiali BCE consideră că această prognoză este excesivă, având în vedere presiunile continue asupra prețurilor.

Inflația în zona euro, după o scădere în 2023, a crescut recent la 2,9%, în principal din motive tehnice, și există posibilitatea de a rămâne la acest nivel pentru o perioadă.