Care sunt cele mai bune soluții pentru a ne crește eficiența energetică? Virgil Profeanu prezintă mai mulți pași pe care consumatorii îi pot face pentru a-și reduce facturile la energie și pentru a fi mult mai independenți din acest punct de vedere. Foarte importante, din perspectiva sa, sunt tehnologiile care se axează pe energie regenerabilă, verde, și care pot fi combinate cu alte instrumente de eficientizare a consumului.

De ce rămânem blocați în tranziția către verde?

Zeci de mii de dosare pentru programul de fotovoltaice au fost blocate sau rămân blocate până în ziua de astăzi deoarece instituția nu are capacitatea de a le procesa. Programul le acorda beneficiarilor un ajutor din partea statului pentru a-și echipa locuințele cu panouri fotovoltaice.

„Înainte de a ne gândi să modernizăm lumea, trebuie să modernizăm munca pe care o facem. Digitalizare, automatizare, roboți și inteligență artificială. Adică acele dosare, în loc să fie numărate, vizualizate și procesate de oameni, să fie de algoritmi, și probabil că nu ar exista blocaje. În general, un stat bine organizat atrage bani de peste tot, iar statele bogate sunt cele organizate, nu neapărat cele care au resurse. Cele mai puțin bogate din punct de vedere al resurselor sunt cele mai organizate și cu un nivel ridicat de trai”, explica Virgil Profeanu.

Fondatorul VEGO Holdings este de părere că trecerea la energiile regenerabile este o investiție bună și că acolo unde există resurse financiare, devine o necesitate.

„E foarte sănătos să treci pe energii regenerabile. Eu sunt promotorul ideii de casă sustenabilă. De ce să plătesc în fiecare iarnă lemne dacă pot să-mi rezolv 70-80% din probleme cu soarele de pe cer? E o investiție, atunci când poți să o faci, investește în ea, deoarece îți vei scoate banii”, spunea Profeanu.

În ultimii ani, dar mai ales de când s-a instalat criza energetică pe plan local și european, soluțiile inteligente de economisire a energiei au devenit o prioritate pentru mulți consumatori. Unul dintre cele mai căutate produse sunt pompele de căldură, care pot ajuta atât la încălzirea casei în timpul sezonului rece, cât și la răcirea sa, pe timp de vară.

„Există două tipuri de pompe de căldură: aer – apă sau sol – apă. Eu sunt promotorul celor de aer – apă, cele de sol – apă dezechilibrează solul unde sunt amplasate pe o adâncime de 100 de metri, o rază de 30-40 de metri. […] Investiția este mult mai mică într-o pompă de căldură aer – apă. Știe să producă recele pe care îl producea aerul condiționat, știe să producă și apa curentă menajeră, dar și căldură pentru a te încălzi iarna, dar eficiența este bună când ai încălzirea în pardoseală. Agentul termic se produce mai ușor la temperaturi de 35 de grade, cât ai nevoie pentru încălzirea în pardoseală, față de un 55-60 de grade la calorifer, unde scade foarte mult randamentul”, explica antreprenorul.