Gestul capata insa un sens in momentul in care pentru calul de rasa pentru care ai scos din buzunar cateva zeci de mii de dolari primesti o oferta de zece ori mai mare. Brusc, realizezi ca ceea ce initial parea un simplu moft se poate transforma intr-o afacere profitabila. O afacere care are la baza pasiunea pentru cai si care in Occident s-a transformat intr-o adevarata industrie. Nu exista insa nici o regula conform careia o afacere care functioneaza brici in Occident trebuie sa fie profitabila si in Romania.
Despre hipism se spune ca este unul dintre cele mai scumpe sporturi din lume. In conditiile in care la cursele de pe marile hipodromuri din lume se pariaza sute de milioane de dolari, nu este de mirare ca tranzactiile cu cai sunt asemanatoare ca ordin de marime cu cele din fotbal. In functie de performantele pe care le-a obtinut, pretul unui cal, in lume, variaza intre 5.000 si 15.000.000 de dolari. De exemplu, anul trecut, unul dintre proprietari a reusit sa vanda 12 cai contra sumei de 22 milioane de marci germane. O investitie intr-un cal este insa profitabila numai in conditiile in care valoarea exemplarului achizitionat creste o data cu performantele acestuia. Fiecare loc bun obtinut in cursele la care participa conduce, practic, la evaluarea calului la sume din ce in ce mai mari. Sumele obtinute dupa o clasare buna intr-o astfel de competitie sunt si ele impresionante, in general in Europa un mare premiu de cursa importanta situandu-se in medie in jurul valorii de 200.000 de euro.

A refuzat o oferta de 500 mii USD

Bucurestiul este singura capitala europeana care nu are un hipodrom. Asta in conditiile in care primaria din Hong Kong, de exemplu, isi asigura jumatate din buget numai din activitatea hipodromului pe care il administreaza. La cursele de trap care se desfasoara la Ploiesti, premiile si sumele care se pariaza sunt de-a dreptul ridicole. Ion Dulugeac, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Cai de Rasa din Romania, ne spune ca „suma totala care se pariaza intr-o luna la cursele de trap din Romania se ridica la aproximativ zece milioane de lei. Premiile sunt si ele de nimic si variaza intre 5.000 si 50.000 de lei, in situatia in care normativele Uniunii Europene sustin ca valoarea minima a acestora ar trebui sa acopere de cinci ori costurile de intretinere ale unui cal”. Iar acestea nu sunt deloc de neglijat. „Pentru intretinere, un proprietar trebuie sa scoata din buzunar, lunar, o suma care variaza intre 100 si 500 de dolari. In situatia in care participa si la un concurs in tara, la aceasta suma mai trebuie adaugate 20-100 milioane de lei. Tinand cont de faptul ca sunt intre zece si 25 de astfel de etape de campionat pe an, va dati seama la ce sume se ajunge”, a continuat Ion Dulugeac. Cu 207 cai, dintre care 52 achizitionati din strainatate, Dulugeac este unul dintre cei mai importanti proprietari de cai din Romania.
Sumele vehiculate in tranzactiile cu cai de la noi sunt, bineinteles, cu mult sub cele care se intalnesc in Vest. „In Romania, pretul unui cal variaza, in general, intre doua si 100 milioane lei. Sunt insa si la noi cai care valoreaza cateva sute de mii de dolari. Spre exemplu, eu am un exemplar din rasa Westfallen, pe care l-am achizitionat contra sumei de 60.000 de dolari si pentru care am primit o oferta de 500.000 de dolari din partea sotiei unuia dintre cei mai bogati oameni din Grecia. Nu am vrut sa il vand, pentru ca vreau sa particip cu el la Olimpiada”, ne-a spus presedintele Asociatiei Proprietarilor de Cai de Rasa din Romania.

350 de dolari pe luna pentru intretinerea unui cal

In general, despre oamenii de afaceri de succes se spune ca sunt foarte calculati. Sumele investite de Petrut Oteanu in pasiunea sa pentru cai ne demonstreaza ca aceasta regula nu are totusi valoare de axioma. „Sunt proprietarul unei iepe pe care am achizitionat-o din Germania contra sumei de 40.000 de marci. Am participat cu ea la concursuri de obstacole”, ne spune Petrut. Iapa acestuia, al carui nume este Leandra, este in continuare destul de costisitoare, proprietarul sau trebuind sa scoata lunar din buzunar peste 350 de dolari. „200 de dolari pe luna costa numai intretinerea sa la club la Corbeanca. Pe langa un loc in grajd, in acesti bani intra si mancarea. In plus, cineva are tot timpul grija de cal: il curata si il scoate zilnic afara pentru a se mentine in forma. 100 de dolari pe luna ma costa antrenorul. Si la aceasta suma mai trebuie adaugati inca 50 de dolari pentru hrana suplimentara. Deci cam 350 de dolari pe luna. Suma creste daca, Doamne fereste, trebuie sa apelez la un medic. Pe de alta parte, daca particip la un concurs, costurile se maresc cu mult, trebuind sa adaug transportul si cazarea calului, care sunt si ele destul de costisitoare”, ne spune Petrut Oteanu. Acesta recunoaste ca a investit bani doar din pasiune pentru cai. „In Romania nu poti iesi in profit in acest domeniu decat prin vanzarea calului. Daca cineva ar veni si mi-ar oferi echivalentul a 80.000 de marci germane pentru iapa mea, Leandra, as vinde-o. Altfel, nici nu ma gandesc”, ne explica Petrut strategia sa.

200.000 lei pentru o ora de calarie

Masinile straine parcate aici nu au cum sa nu atraga atentia trecatorilor. Concentratia de „cai putere occidentali” pe metrul patrat te poate duce usor cu gandul la vreo intalnire de taina a vreunor „mahari” locali stransi la sfat de taina. Totul are insa o explicatie cu mult mai simpla. Este week-end si suntem la Corbeanca, la una dintre putinele herghelii de la marginea Bucurestiului unde se poate calari. Dupa marcile masinilor parcate langa herghelie te gandesti ca nu oricine isi poate permite luxul sa calareasca aici. Lucrurile nu stau insa chiar asa. Si asta pentru ca multi dintre proprietarii masinilor care iti iau fata, aveau in proprietate unul sau mai multi cai de rasa cazati contra cost in herghelia din Corbeanca. Pretul unei ore de calarie la Corbeanca este de 200 mii lei, iar cel al unui abonament care cuprinde zece sedinte se ridica la 1,6 milioane lei. In afara de Corbeanca insa, se mai poate calari in alte trei locatii de langa Bucuresti: Mogosoaia, Baneasa sau langa Balotesti.
Multe dintre personalitatile momentului au in proprietate cai de rasa. Unii participa cu ei la competitii, altii ii tin, se pare, doar pentru agrement. Gheorghe Hagi are un cal din rasa Trapas, al carui nume este Luciano Pavarotti si pe care l-a primit cu ocazia revenirii la echipa nationala din meciul cu Ungaria. Adrian Paunescu are si el tot un Trapas, al carui nume este Amical. Printre proprietarii de cai cu lunga experienta la activ se numara si ziaristii Academiei Catavencu. Chiar daca armasarii jurnalistilor si-au dobandit celebritatea mai mult in urma balurilor Academiei Catavencu, unde ii intampinau pe invitati, nu de putine ori au alergat si in curse de trap organizate pe hipodromul de la Ploiesti. „De-a lungul timpului am schimbat doi sau trei cai. Pe primul l-am primit in 1991 sau 1992 de la Adrian Sarbu. Pe ultimul l-am donat in anul 1999 presedintelui de atunci, Emil Constantinesu. A trebuit, pentru ca ne costa cam cat trei ziaristi”, ne-a spus Mircea Toma, jurnalist la Academia Catavencu.     

Echipamentul necesar practicarii hipismului

Echipament complet (pantaloni, cizme, casca etc.) – intre 150 USD si 500-600 USD ( in cazul echipamentelor de calitate produse de firme cunoscute).
Sa    – de productie romaneasca – 200-250 USD
    – produsa de o firma straina cunoscuta – 2.000-2.500 USD
    – cumparata la mana a doua – aproximativ 3.000.000 lei
Locatii din jurul Bucurestiului unde poate fi practicat hipismul de agrement: Corbeanca, Mogosoaia, Baneasa si Balotesti. La Corbeanca, pretul unei ore de calarie este de 200.000 lei, iar pentru un abonament care contine zece astfel de sedinte trebuie sa scoti din buzunar 1.600.000 lei.

Personalitatile prefera r
Rasa trapasr
r
Gheorghe Hagi – un cal – rasa Trapasr
r
George Copos – un cal – rasa Lipitanr
r
Adrian Paunescu – un cal – rasa Trapasr
r
Pavel Todoran – doi cai – rasa Pur Sange Arabr
r
Miron Cozma – doi cai – rasa Trapasr
r
Atilla Kelemen – zece cai – rasa Lipitanr
r
leandra, calul lui petruT oteanu, a costat 40.000 mArcir
r
Inainte de a da 40.000 de marci pe actuala sa iapa, Petrut Oteanu a mai avut inca doi cai. Pe r
unul l-a cumparat cu 500 de dolari, iar pe celalalt cu 2.000. Dupa doi ani de zile a reusit sa-i vanda cu 3.500 si respectiv 4.500 de dolari. „Eu particip, in general, numai la concursuri de obstacole. Una dintre metodele prin care cresti valoarea unui cal de obstacole este sa reusesti cresterea inaltimii la care acesta sare”, sustine Oteanu. Cel mai important concurs la care a participat a fost o etapa de Cupa Mondiala organizata in Romania, la Corbeanca, la care premiile totale s-au ridicat la peste 20.000 de franci elvetieni si unde a reusit sa se claseze in primii zece.s