Regula după care se stabilește data la care pică Paștele s-a stabilit în cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea, în anul 325 e.n. Aceasta se stabilește în funcție de două fenomene extrem de importante: echinocțiul de primăvară, care anul acesta va avea loc pe 20 martie, și următoarea lună plină, care va fi pe 6 aprilie.

„Paștele este sărbatoarea Învierii Domnului. Modul de calculare a datei Sfintelor Paști s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ținut in anul 325 la Niceea. Sărbătoarea Paștelui este momentul în care prăznuim „omorârea morții, sfărâmarea iadului si începătura altei vieți veșnice si saltând îl laudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvantat și preamărit, Dumnezeul parinților noștri”.

Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat și in noi este nevoie ca să zicem „fraților si celor ce ne urăsc pe noi si să iertăm toate pentru Înviere si așa să strigăm: Hristos a înviat din morti cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le.”, scrie crestinortodox.ro.

Când vor sărbători ortodocșii și catolicii Paștele?

În 2023, Paștele ortodox se va sărbători pe data de 16 aprilie. Cel catolic, în schimb, va pica mai devreme, mai exact pe 9 aprilie.

Data la care se sărbătorește învierea Mântuitorului Iisus Hristos variază de la an la an, dar mereu cade într-o zi de duminică.

„Paștele se prăznuiește in fiecare duminică, cu câteva excepții:

  • în duminica Rusaliilor, pentru că atunci se sărbătorește pogorârea Duhului Sfânt;
  • în Duminica Floriilor, pentru că atunci se prăznuiește intrarea în Ierusalim, deci altceva decât Învierea;
  • si apoi dacă într-una din duminici cade o sărbătoare împărătească, cum este Schimbarea la față, Ziua Crucii, Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Botezul Domnului Hristos, atunci se anulează însemnătatea de praznic al Învierii pe care o are duminica și se prăznuiește numai praznicul respectiv, sărbătoarea care coincide intr-o zi de duminică”, potrivit sursei citate.

Cât despre postul Paștelui, în cazul creștinilor ortodocși începe pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie. În total, ține 40 de zile, adică aproape șase săptămâni.

Trebuie remarcat faptul că acest post durează mai mult decât cel al Crăciunului și este mai greu de ținut.

Pe de altă parte, în cazul catolicilor, postul Paștelui începe mai devreme, pe data de 22 februarie.