Paște 2024. Când pică Lăsata Secului pentru Postul Mare? Pe ce dată începe Postul Mare în acest an? Când vor sărbătorii creștinii ortodocoși Învierea Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos?
Paște 2024. Când pică Lăsata Secului pentru Postul Mare?
Paște 2024. Lăsata Secului este ultima zi în care este permis consumul de carne, ouă, lapte și tot ce este creat din lapte (brânză, cașcaval, unt, iaurt, smântână).
Postul Paștelui este cel mai lung post din tot anul, întinzându-se pe parcursul a 40 de zile. În acest zile, creștinii ortodocși n-au voie să mănânce carne și derivate din carne, ouă și produse lactate. Totuși, abținerea de la anumite alimente este insuficientă.
În perioada postului, oamenii trebuie să se concentreze pe relația lor cu Dumnezeu și cu aproapele lor. Să își îndrepte comportamentul. Să păzească poruncile Lui Dumnezeu. Să ierte și să-și ceară iertare.
„De mâncare postiind, suflete al meu, dar de pofte necurățindu-te, în deșert te lauzi cu nemâncarea… Că un mincinos vei fi urât de Dumnezeu și demonilor celor răi te vei asemăna, căci nici ei nu mănâncă pururea…”, ne avertizează sfinții părinți.
Pe scurt, omul trebuie să se lepede de păcate, să se îndrepte treptat. Astfel, Lăsata Secului marchează ziua în care renunțăm la grăsimile animale și la păcatele zilnice, făcute cu voie sau fără voie, cu gândul, cu cuvântul sau cu fapta.
Lăsatul Secului marchează începutul unei călătorii spirituale, unei schimbări, înaintea celei mai importante sărbători creștine: Învierea Domnului.
Când începe Postul Paștelui?
Postul Mare va începe pe data de 18 martie 2024 (luni). Duminică, 17 martie 2024, va avea loc „Lăsata Secului”.
Postul Mare ne amintește de perioada de 40 de zile și 40 de nopți petrecute de Mântuitorul nostru Iisus Hristos în post și rugăciune înainte de a-Și începe misiunea.
Sfintele Paști vor fi sărbătorite de creștinii ortodocși pe data de 5 mai 2024.
În preajma sărbătorilor pascale, oamenii se vor putea bucura de o mini-vacanță. Pentru a facilita o mini-vacanță, Guvernul României a decis să ofere posibilitatea de a crea „o punte” prin prelungirea programului de lucru. A
stfel, având în vedere apropierea datei de 1 Mai de Sfintele Paști, oamenii vor avea liber de pe 1 mai până pe 6 mai.
Rugăciune care se citește în fiecare post
În rândurile următoare, aveți o rugăciune care se citește în fiecare post.
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm:
Întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului.
Ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.
Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”