Prețul cărnii de miel sare de 40 de lei/kg. Fermierii speră să scoată profit înainte de Paște, în ciuda cererii scăzute din țară

Mai sunt două săptămâni până la Paște, iar în gospodăriile ciobanilor din toată țara, prețurile pentru carnea de miel sunt subiect de discuție aprinsă.

Fermierii își doresc să obțină până la 45 de lei pentru un kilogram de carne de miel, însă mulți dintre români consideră acest preț prea ridicat și aleg, ca în anii trecuți, să cumpere cantități mici din magazine.

Cu toate acestea, crescătorii de ovine nu par îngrijorați că ar putea rămâne cu marfa nevândută. O mare parte din miei este oricum destinată piețelor externe.

La stâna sa din Suceava, Vasile crește 450 de oi, dar din cauza cererii reduse din zonă, animalele vor fi trimise din nou la export. Situația se repetă și la alte stâne din județ, unde miei urmează să fie livrați în străinătate chiar înainte de Paște, relatează Antena 1.

Pentru piața internă, calculele se fac abia acum. Prețul cărnii de miel în carcasă este estimat să depășească 40 de lei pe kilogram, iar pentru cei care preferă să cumpere miel în viu, prețul se învârte în jur de 20 de lei/kg. Mulți dintre românii care preferă produsele tradiționale și proaspete au făcut deja rezervări direct la stână.

carne de miel
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se alege corect carnea de miel, pentru a evita o vizită la spital?

Specialiștii le oferă și câteva sfaturi cumpărătorilor care aleg să cumpere direct de la producători. Corneliu Lucescu, medic veterinar în cadrul DSVSA Suceava, a precizat că este important ca fiecare cumpărător să realizeze un examen organoleptic, verificând aspectul, culoarea și mirosul cărnii.

El a subliniat că trebuie observat dacă animalul sacrificat are cap sau cel puțin un membru cu copita despicată, fiind acesta un indiciu clar că nu este vorba de un fals.

De asemenea, a atras atenția că trebuie evitate carcasele care provin de la miei mai mici de 21 de zile, deoarece, chiar dacă nu sunt letale, acestea pot fi relativ toxice.

„Cel care cumpără, în primul rând, să facă examen organoleptic, adică aspect, culoare, miros, şi în primul rând să vadă dacă are cap sau un membru unde se va vedea copita despicată. Este cel mai bun semn că nu este vorba de un fals.

Să evite în felul acesta carcase care au sub 21 de zile. Este toxic sub 21 de zile, relativ toxic, nu moare nimeni”, a indicat Lucescu.

România exportă anual aproximativ opt milioane de miei, cei mai mulți ajungând în țările arabe, ceea ce oferă fermierilor o sursă de venit constantă, chiar și în contextul unei cereri interne mai scăzute.