Ce facem cu mielul de Paște, în contextul focarului de pestă. Cât o să coste carnea în 2025
Pesta micilor rumegătoare (PMR) a ajuns în România în 2025, iar Comisia Europeană a reacționat rapid cu măsuri stricte pentru a stopa răspândirea bolii. Însă aceste măsuri nu sunt fără consecințe, mai ales pentru prețul mielului de Paște, care deja este sub presiune.
Măsurile Comisiei Europene vizează atât exportul, cât și importul de carne de ovine, iar restricțiile vor rămâne în vigoare până în luna iunie 2025. În acest context, Marian Valentin, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine din România, subliniază dificultățile grave cu care se confruntă fermierii și impactul economic considerabil al acestei epidemii. Totodată, el atrage atenția asupra faptului că subvențiile actuale nu sunt suficiente pentru a compensa pierderile cauzate de aceste restricții.
„În această perioadă, crescătorii de ovine sunt într-o mare disperare. În contextul pestei micilor rumegătoare impactul economic este uriaș, iar subvențiile actuale nu sunt suficiente pentru a acoperi daunele cauzate de restricțiile de export”, a declarat Marian Valentin, conform retail.ro.
Secretarul general subliniază necesitatea unor măsuri concrete din partea autorităților, menite să sprijine financiar fermierii, astfel încât aceștia să poată depăși criza.
Exporturile către țările arabe și alte piețe non-UE nu se preconizează a fi mai profitabile pentru producători
Chiar dacă pesta a pus presiune pe sectorul agroalimentar, prețurile carnii de miel în 2025 nu vor suferi modificări majore față de anul anterior. În 2022, un kilogram de carne de miel de la producător se vindea cu aproximativ 17-18 lei, iar carcasa ajungea la 30 de lei.
În 2023, prețul a sărit la 35 de lei/kg, iar în 2024 a crescut din nou.
Specialiștii estimează că prețurile nu ar trebui să depășească 22 de lei/kg în viu și 35-38 de lei/kg în carcasă. Rămâne de văzut care va fi realitatea din piețe și magazine în săptămânile următoare.

Pe de altă parte, exporturile către țările arabe și alte piețe non-UE nu se preconizează a fi mai profitabile pentru producători, ceea ce va duce la o ofertă mai mare pe piața internă și, implicit, la menținerea unui echilibru al prețurilor.
Astfel, deși există factori care ar putea duce la majorarea prețului mielului în 2025, precum costurile de producție și cererea externă, estimările curente sugerează că prețurile vor rămâne relativ constante față de anii precedenți.
„Oprirea exporturilor înseamnă o bulversare a pieței românești. Asta înseamnă, firește, că nu va bubui pe piață prețul mielului. Produsul o să rămână în piața românească și asta e bine, până la urmă, că rămâne în țară marfa.
Numai că prețul nu știu dacă va scădea prea mult, estimez că va rămâne același ca cel de anul trecut. Bineînțeles, întotdeauna prețul va fi mult mai mare dacă mielul este cumpărat în funcție de piese (n.r. pulpă, cotlet, organe), dacă îl comparăm cu prețul unei carcase sau în viu.
La poarta fermierului poate costa mai puțin, prețurile se negociază, pe când în comerț se adaugă – pe lângă un preț comercial – și costul tarabei, al transportului și așa mai departe”, a declarat Marian Valentin, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din România.
România nu poate exporta carne de ovine în Uniunea Europeană
În ceea ce privește focarele de PMR, județul Bihor este singurul afectat, iar restul țării rămâne liber de boală. Din cauza restricțiilor sanitare, România nu poate exporta carne de ovine în Uniunea Europeană, dar poate vinde în alte piețe externe.
Dacă cererea de export va crește, prețurile pe piața internă vor urca, pentru că, de fapt, piața externă stabilește prețurile.
„Piața externă dictează prețurile, e adevărat. Dacă în afară se cumpără cu un preț mai mare, nimeni nu va vinde mai ieftin în țară. De exemplu, dacă prețul la export crește de la 18 la 22 de lei pe kilogram în viu, atunci în România prețul cărnii tăiate poate ajunge la 44 de lei/kg”, a explicat acesta.