Sărbătoarea Paștelui este un moment de reflecție profundă pentru fiecare creștin, iar în acest context, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj emoționant tuturor credincioșilor. În cuvintele sale, Patriarhul Daniel subliniază importanța iubirii smerite, a iertării și a păcii, chemându-i pe toți să trăiască aceste valori ca daruri ale Învierii.
Patriarhul Daniel: Iubirea smerită şi milostivă este mai tare decât păcatul şi moartea
În mesajul său pascal, Patriarhul Daniel începe prin a sublinia forța iubirii smerite și milostive, care este mai puternică decât păcatul și moartea.
„Iubirea smerită şi milostivă este mai tare decât păcatul şi moartea”, a spus Patriarhul.
Acesta amintește că, după ce a sărbătorit Paștele iudaic împreună cu ucenicii săi, Mântuitorul Iisus Hristos a instituit un Paște nou la Cina cea de Taină, un moment de anticipare a sacrificiului său pe Cruce.
„După ce a serbat, împreună cu ucenicii Săi, Paştele iudaic, Domnul Iisus Hristos a instituit, Joi seara, un Paşte nou, la Cina cea de Taină, prin care anticipa taina morţii Sale jertfelnice pe Cruce din ziua de Vineri şi Învierea Sa a treia zi (Duminică), pentru a dărui lumii viaţa veşnică”, a mai spus Preafericitul Părinte Daniel.

Paștele creștin – mai mult decât o sărbătoare
În tradiția iudaică, Paștele simboliza eliberarea poporului evreu din robia Egiptului, un eveniment marcat de minunata trecere prin Marea Roșie.
În contrast, Paștele creștin celebrează sacrificiul Mântuitorului, care prin moartea și învierea Sa a adus oamenilor mântuirea și viața veșnică.
Patriarhul Daniel subliniază importanța acestui moment și rolul esențial al jertfei lui Iisus Hristos, care prin ascultarea și iubirea sa a adus pace și reconciliere în lume.
„De aceea, Sfântul Apostol Pavel spune: „Paştele nostru Hristos S-a jertfit pentru noi” (1 Corinteni 5, 7). Centrul sărbătorii Paştelui iudaic este celebrarea minunii trecerii poporului evreu, condus de Moise, prin Marea Roşie, ca pe uscat, pentru eliberarea poporului evreu din robia Egiptului.
Însă, la sărbătoarea Paştelui creştin, Biserica noastră celebrează trecerea lui Hristos cu trupul prin jertfa sângeroasă a morţii Sale pe Cruce şi Învierea Sa din morţi cu trupul, pentru a intra în viaţa cerească veşnică din Împărăţia cerurilor”, a mai Patriarhul.
Iertare și iubire: Darurile Paștelui
Un alt punct important al mesajului Patriarhului este acela că Paștele este un prilej de a arăta iubire și iertare față de aproapele nostru.
Iisus Hristos, prin jertfa Sa pe Cruce, a demonstrat ce înseamnă iubirea adevărată, una care se sacrifică pentru binele altora.
„Prin iubirea Sa smerită şi milostivă, Domnul Iisus Hristos arată pe Cruce ascultare smerită faţă de Dumnezeu şi iertare milostivă faţă de cei ce L-au răstignit. Astfel, Domnul Hristos „ridică” sau vindecă păcatul neascultării protopărinţilor Adam şi Eva spre mântuirea lumii şi, totodată, înlocuieşte violenţa ucigătoare cu iubirea pacificatoare.
Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne cheamă pe toţi să arătăm în jurul nostru iubire smerită şi milostivă, iertare, pace şi bucurie, ca fiind daruri ale lui Hristos Cel înviat”, spune Patriarhul Daniel.
Aceste învățături sunt esențiale pentru toți credincioșii, care sunt îndemnați să le trăiască zi de zi, nu doar în perioada sărbătorilor.
Urări de Paște pentru toți românii
În încheiere, Patriarhul Daniel le transmite tuturor românilor, atât din țară, cât și din diaspora, urări de sănătate, pace și bucurie.
În mesajul său, el exprimă speranța ca toți credincioșii să simtă bucuria Învierii și să împărtășească aceste daruri cu cei din jurul lor.
„Dorim tuturor românilor din România, de lângă frontierele ei şi din diaspora, pace şi bucurie, sănătate şi fericire, dimpreună cu urarea pascală: Hristos a înviat! Adevărat a înviat!” – aceasta este urarea pascală care încheie mesajul Patriarhului Daniel, un apel la unitate și iubire în comunitate.