Paște 2025. Părintele Constantin Necula atrage atenția asupra unui tip de rigoare considerat fals și impus artificial în viața credincioșilor. Ideea conform căreia postul este obligatoriu înainte de a merge la spovedanie este una care, în opinia sa, ține mai mult de o idolatrizare a regulilor decât de esența credinței. Astfel, în loc să încurajeze apropierea de Dumnezeu, acest tip de gândire ajunge, adesea, să descurajeze actul spovedaniei în sine.
Paște 2025. Un creștin se poate spovedi oricând, indiferent dacă a ținut post până în acel moment
Constantin Necula subliniază că un creștin se poate spovedi oricând, indiferent dacă a ținut post până în acel moment. Dacă spovedania are loc în prima zi a postului, atunci poate continua postul în zilele următoare.
Dacă ajunge la spovedanie în a 40-a zi, postul se consideră complet. Important este ca această rânduială să nu fie percepută ca un obstacol, ci ca un mijloc de apropiere sinceră de valorile credinței.
„Dacă mergeți în a 40-a zi de post, 40 de zile. Dacă mergeți în prima zi, o zi de post și, în următoarele 39 de zile, continuați postul. Cu alte cuvinte, când e de postit, e de postit! Ideea aceasta cu spovedania și postul de dinainte de spovedanie este una dintre ‒ iertați-mi cuvântul prost ‒ idolatrizările legate de Ortodoxia noastră, una dintre falsele rigorisme pe care le-am impus, pentru că sunteți ‒ și aici zic și eu, ca fiul meu, piua, că v-am prins ‒ de foarte multe ori tentați să ziceți: „nu mă duc la spovedit, pentru că am mâncat azi după-masă nu știu ce. Nu fac aia, că…”, a explicat părintele.

În viziunea părintelui, mulți credincioși folosesc aceste rigori ca scuză pentru a amâna spovedania
În viziunea părintelui, mulți credincioși folosesc aceste rigori ca scuză pentru a amâna spovedania, evitând astfel responsabilitatea spirituală. De fapt, postul ar trebui să conducă spre spovedanie, iar spovedania să inspire urmarea postului.
Dacă nu s-a postit până la spovedanie, se poate posti după. Dacă nu s-a postit înainte de împărtășanie, se poate continua cu post după acest moment important.
„Dacă e să fim sinceri, trebuie să recunoaștem că uneori ne mai și ascundem după rigorile astea, în încercarea de a sta cât mai departe de ceea ce trebuie să facem. Postul trebuie să te apropie de spovedit, iar spovedania trebuie să te apropie de post. N-ai postit până te-ai spovedit? Postești după ce te-ai spovedit! N-ai postit până te-ai împărtășit? Te împărtășești și postești! Sunt unele lucruri cu adevărat recuperabile în Biserică și ‒ Slavă Domnului! ‒ postul este unul dintre ele”, a conchis părintele Constantin Necula.