strazile se umplu, pentru cateva zile, de masini straine. O data de Pasti si o data de Craciun. Numerele de Italia sunt predominante, pentru ca dintre cei 4.000 de oameni plecati la munca in strainatate (la Marginea traiesc 10.000 de oameni, din care 4.500 batrani si copii), cea mai mare parte merge in Peninsula. In calendar, anul acesta sarbatoarea catolica si cea ortodoxa au date diferite. Romanii din strainatate au primit liber si de sarbatoarea catolica. O parte din ei s-au intors in tara ac
strazile se umplu, pentru cateva zile, de masini straine. O data de Pasti si o data de Craciun. Numerele de Italia sunt predominante, pentru ca dintre cei 4.000 de oameni plecati la munca in strainatate (la Marginea traiesc 10.000 de oameni, din care 4.500 batrani si copii), cea mai mare parte merge in Peninsula. In calendar, anul acesta sarbatoarea catolica si cea ortodoxa au date diferite. Romanii din strainatate au primit liber si de sarbatoarea catolica. O parte din ei s-au intors in tara acum, insa cei mai multi prefera sa renunte la zilele libere pe care le primesc de Pastele catolic pentru a putea veni la familii in perioada celui ortodox. Intotdeauna romanii, fie din Marginea, fie din sute de alte localitati, se intorc in tara cu banii stransi la munca. Pastele si Craciunul sunt perioadele in care acesti bani ajung la familiile din tara si sunt investiti. Din valuta transformata in lei se cumpara, de regula, case, terenuri, masini, bunuri de folosinta indelungata. „In perioada Pastelui se inregistreaza cresteri sezoniere la nivelul transferurilor curente, precum si in ceea ce priveste consumul“, spune analistul financiar Florian Libocor. In perioada martie-aprilie a anului trecut, valoarea sumelor transferate in Romania s-a apropiat de 400 milioane de euro, fata de 280 milioane euro in primele doua luni ale aceluiasi an. Ca o consecinta, potrivit datelor BNR, persoanele fizice si-au majorat substantial vanzarile nete de valuta, cuantumul acestora atingand in aprilie 2004 un maxim al ultimelor 16 luni. In aceeasi luna, si casele de schimb au atins un record absolut la volumul net al cumpararilor de valuta. Povestea pare a se repeta si in 2005.
Oferta mare de valuta pe piata ardeleana
Cu trei zile inaintea sarbatorii catolice, la granita de vest a Romaniei traficul a inceput sa creasca. Conform datelor Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, in perioada 24-26 martie 2005, in tara au intrat cu 35% mai multi romani si 43% mai multi straini fata de traficul inregistrat in perioada 3-5 martie 2005. In acelasi interval, intrarile de masini au crescut cu 25% in cazul romanilor si cu 40% la straini. Banii adusi de cei intrati in tara au ajuns in mare parte la casele de schimb. Patronul caselor de schimb bucurestene Bridge, Dan Dumitru, spune ca, in perioada Pastelui catolic, a cumparat de la clienti cu 10-20% mai multa valuta decat de obicei. In Ardeal, sumele sunt si mai mari. La Targu-Mures, IDM Exchange a derulat tranzactii cu 40% mai mari, „varful“ acestora inregistrandu-se in Vinerea Mare, dar si Sambata si luni. 80% din clienti au venit din Ungaria. Revenirea cu buzunarele pline in tara a romanilor s-a simtit si in vanzarile comerciantilor. Razvan, director de marketing si comunicare la Domo, spune ca Pastele catolic a avut efect asupra vanzarilor retelei in special in zona Ardealului. „Vanzarile au crescut cu circa 10% fata de aceeasi perioada din anul trecut, cand nu am avut nici o sarbatoare“, spune Iancau. Pastele ortodox cade anul acesta pe 1 mai, se anunta vanzari record. „20 si 25% crestere fata de un an normal, in conditiile in care si salariatii romani vor primi prime“, continua Iancau. Drumurile cetatenilor maghiari la supermarketurile din Romania au devenit o obisnuinta in ultimul an. De Pastele catolic, au fost vanzari record. Cristian Patruna, proprietarul singurului supermarket din Nadlac, spune ca de Pastele catolic a vandut cu 30% mai mult fata de o saptamana obisnuita. Pentru multi romani care se intorc, plasamentele favorite raman totusi cele imobiliare. Pastele este o perioada tocmai buna pentru incheierea unor astfel de tranzactii.Acum un an, la Marginea, plasamentele in terenuri erau la mare moda. Cei din strainatate studiau un an piata, trimiteau bani rudelor din Romania, si de Pasti sau de Craciun veneau acasa pentru a „bate palma“. Anul acesta, agentiile imobiliare din Radauti nu se asteapta la vanzari foarte mari, ci la o scadere cu 80%. „Motivul: multi au achizitionat terenurile anul trecut, iar acum se apuca de construit“, spune Gheorghe Parasca, administratorul agentiei Depa Serv din Radauti. In schimb, vanzarile de materiale de constructii din zona au crescut de trei ori in martie fata de luna februarie. Firma de constructii Romexcelent din Radauti, de exemplu, are in aceasta perioada incasari zilnice de circa un miliard de lei, cu 15% mai mult decat in intervalul similar al anului trecut. Afacerea cu banii romanilor din strainatate merge atat de bine, incat cererea crescuta de materiale de constructii ajunge sa creeze chiar probleme de aprovizionare.
Pe ce se cheltuie banii adusi in tara de paste
• La Pastele catolic, clientii au vandut caselor de schimb din Bucuresti cu 10-20% mai multa valuta decat de obicei. In Ardeal, cresterile sunt de circa 40%.
• Vanzarile magazinelor de bunuri de larg consum si folosinta indelungata din Ardeal au crescut cu circa 10%. Pentru Paste se asteapta cresteri cu aproximativ 20-25% fata de o perioada obisnuita.
• In localitatile cu multi romani plecati la munca in strainatate in perioada Pastelui, cresc tranzactiile imobiliare. Multi dintre cei care stau un an in strainatate, atunci cand se intorc, fac plasamente in terenuri si case.
• In aceleasi localitati cresc in aceasta perioada si vanzarile de materiale de constructii. Dupa achizitiile de terenuri, incep constructiile de case.