Nu mai lua aceste pastile! Ministrul Sănătăţii critică folosirea pentru slăbit a medicamentului Ozempic

Ministrul Sănătăţii critică folosirea unor pastile, mai precis a unui medicament injectabil care este foarte popular printre cei care vor să slăbească rapid.

Alexandru Rafila a avut o reacție fermă față de această practică. Acest medicament este de obicei folosit pentru diabet.

Ministrul transmite românilor să nu mai urmărească modele în materie de slăbit fără efort, deoarece uneori le pot afecta sănătatea.

El anunță că nu sunt puține persoanele care își administrează Ozempic. Medicamentul se eliberează doar pe bază de rețetă medicală. El este utilizat în general pentru tratarea diabetului zaharat. Ministrul susține că Ozempic cauzează importante modificări metabolice.

„Nu cred că este bine. Induce modificări metabolice serioase. Nu cred că trebuie să ne referim exclusiv la Ozempic. Sigur, întotdeauna sunt mode și acum este moda slăbirii fără efort.

Nu cred că este bine, din punct de vedere medical, să iei medicamente fără o prescripție dacă ele se eliberează pe bază de prescripție, mai ales că discutăm de un medicament injectabil”, a atras atenţia ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Rafila a mai precizat că oamenii nu ar trebui să poată face rost de acest medicament. Cu această ocazie a transmis și un avertisment către farmacii, care nu ar trebui să elibereze Ozempic fără prescripție medicală. În caz contrar, ele pot primi sancțiuni severe.

„Nu știu de unde fac rost. Obligativitatea farmaciilor de a elibera aceste medicamente doar pe bază de prescripție există, iar încălcarea ei se sancționează”, a concluzionat ministrul Sănătății.

Ce este Ozempic și pentru ce se utilizează?

Din prospectul medicamentului aflăm că este un medicament antidiabetic trebuie însoțit de un regim alimentar corespunzător.

Ozempic este un „medicament antidiabetic care se utilizeaza impreuna cu un regim alimentar si exercitiu fizic pentru tratarea adultilor cu diabet de tip 2 care nu este controlat in mod satisfacator”, aflăm din prospect.

Tot aici aflăm și riscurile la care se supun cei care utilizează acest medicament:

„Cele mai frecvente reactii adverse asociate cu Ozempic (care pot afecta mai mult de 1 persoana din 10) includ probleme aparute la nivelul sistemului digestiv, cum ar fi diaree, varsaturi si greata. Acestea sunt usoare sau moderate ca intensitate si de scurta durata.

Agravarea severa a retinopatiei diabetice (leziuni pe retina, membrana fotosensibila din partea posterioara a ochiului) survine frecvent (poate afecta pana la 1 din 10 persoane)”, potrivit prospectului, publicat de pcfarm.ro.