Românii au ridicat aproape un milion de pastile de iodură de potasiu din farmacii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că doar un milion de pastile de iod au fost ridicate din farmacii de români. În acest context, el remarcă „atitudinea faţă de prevenţie” a oamenilor şi aminteşte că pastilele care trebuie luate în caz de accident nuclear sunt încă disponibile în farmacii.

„S-au dat circa un milion de pastile, a existat şi o donaţie către Republica Moldova care ne-a solicitat şi ea un ajutor. (…) Ăsta este nivelul de înţelegere la nivelul populaţiei şi atitudinea faţă de prevenţie, pentru că aici am discutat de prevenţie. Nu le-a spus nimeni să le ia, le-a spus să le ia să le ţină acasă şi, în caz de incident sau accident nuclear, să poată să le ia, există o categorie de persoane eligibile”, a afirmat, luni seară, la Medika Tv, Alexandru Rafila.

Conform ministrului, în 1986, după accidentul de la Cernobâl, au fost administrate astfel de pastile. El a spus că există „o explozie de cancere la tiroidă” şi a subliniat importanţa comportamentului preventiv.

De asemenea, el a subliniat că în farmacii încă există pastile cu iodură de potasiu. În plus, Alexandru Rafila a precizat că România a donat Republicii Moldova peste un milion de pastile de iod.

Bugetul care finanțează cazurile critice din spitalele de urgență, suplimentat

Pe de altă parte, ministerul Sănătăţii a suplimentat bugetul acţiunilor prioritare cu 150 de milioane de lei, pentru ultimul trimestru al anului. Prin acest program se finanţează cazurile critice din spitalele de urgenţă.

„Asigurarea finanţării în cadrul acţiunilor prioritare derulate de Ministerul Sănătăţii, în zonele critice ale spitalelor de urgenţă, cum sunt ATI, Traumă, Arşi Gravi, AVC şi infarct miocardic acut reprezintă o prioritate, în condiţiile în care întârzie avizarea de către CNAS a finanţării suplimentare pentru spitalele publice.

Este esenţială găsirea cât mai rapidă a unei soluţii care să asigure funcţionarea corespunzătoare a spitalelor, decontarea medicamentelor compensate şi gratuite către farmacii şi funcţionarea programelor de sănătate care sunt gestionate de CNAS”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În acest an, ministrul a crescut finanţarea pentru acţiunile prioritare la 400 de milioane de lei, reprezentând circa 60% faţă de anul 2021, se susţine în comunicat.

Programul este dedicat pacienţilor critici internaţi la anestezie terapie intensivă, neonatologie, traumă, arşi, precum şi pacienţilor cu accident vascular cerebral şi infarct miocardic acut.