Patimile după Lehman Brothers

Dincolo de faptul ca a produs tulburari pe bursele din intreaga lume, majoritatea indicilor bursieri terminand sesiunile de ieri pe rosu, cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite va avea, se pare, repercusiuni, asupra peisajului financiar mondial, multa vreme de acum inainte. Exista si consecinte pe termen scurt, suferite de unele organisme financiare, cum este Fondul de pensii din Norvegia, unul dintre cele mai importante fonduri suverane din lume, care a anuntat ieri ca in urma f

Dincolo de faptul ca a produs tulburari pe bursele din intreaga lume, majoritatea indicilor bursieri terminand sesiunile de ieri pe rosu, cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite va avea, se pare, repercusiuni, asupra peisajului financiar mondial, multa vreme de acum inainte.

Exista si consecinte pe termen scurt, suferite de unele organisme financiare, cum este Fondul de pensii din Norvegia, unul dintre cele mai importante fonduri suverane din lume, care a anuntat ieri ca in urma falimentului Lehman Brothers a pierdut nu mai putin de 61 de milioane de euro.

„Efectul imediat pentru Norvegia, este ca noi aveam o jumatate de miliard de coroane in actiuni, care acum sunt pierdute”, a declarat ministrul norvegian de Finante.

Alimentat de veniturile din petrol ale tarii, fondul de pensii are 251,8 miliarde de euro. O mica parte din acesti bani, au fost investiti in actiunile Lehman Brothers.

Pe termen lung, intrebarea care se pune acum, este urmatoarea: ce va urma dupa falimentul LB si mai ales care sunt consecintele in Europa?

Analistii afirma ca, daca pana acum Europa mai putea sa spere intr-o evitare a recesiunii, de acum inainte lucrurile se vor complica infinit mai mult, pericolul de recesiune zona euro fiind aproape iminent. In mod cert, in urmatoarele saptamani vom asista la o depreciere necontrolata a dolarului in fata monedei euro.

Analistii estimeaza ca peisajul financiar se va schimba, cresterea economica in Europa va fi afectata, intrucat vom avea o crestere a pretului la materiile prime, iar „marele client american” va fi, practic, pierdut, pentru o buna perioada de timp. 

Philippe Waechter, directorul de cercetare economica al Natixis Asset Management, arata ca aceasta criza este unica in felul ei intrucat „nu estie nimeni sa o gestioneze”.

„Ne aflam intr-o situatie cu totul noua intrucat nimeni nu stie sa gestioneze criza si nimeni nu are o solutie pentru a redresa sistemul. Ne aflam intr-o situatie de incertitudine si nu stim incotro vor evolua lucrurile”, apreciaza Waechter.

Pe de alta, analistii americani prevad ca urmatoarea victima a crizei va fi AIG, iar acestia afirma cu tarie ca Rezerva Federala trebuie sa faca orice pentru a salva compania de asigurari de la faliment. AIG a acumulat in ultimele trei trimestre, pierderi de 18 miliarde de dolari.

Cititi si

Faliment în SUA, cu răsunet în Asia

Cataclism în sectorul bancar american

Alan Greenspan: Cea mai gravă criză din ultimii 50 de ani

 

 

Sursa: Forbes, L’Expansion, Le Point