Zece societăţi participă la concursul de proiectare a construcţiei Catedralei Mântuirii Neamului, câştigătorul fiind anunţat în 30 iunie, iar o lună mai târziu va avea loc licitaţia internaţională pentru firma care va construi lăcaşul, a anunţat episcopvicarpatriarhal, PS Ciprian Câmpineanul.

„Tocmai s-a încheiat întâlnirea cu reprezentanţii celor zece societăţi de proiectare participante la concurs. Avem în faţă a doua machetă tematică a Catedralei Mântuirii Neamului. La prima, cea din iunie 2009, arhitecţii au adus unele modificări. Aceste zece societăţi au la dispoziţie trei luni ca să realizeze proiectul. Ele trebuie să depună oferta de participare până în 31 mai 2010, conţinând studiul de fezabilitate şi documentaţia tehnică pentru emiterea autorizaţiei de construire”, a explicat PS Ciprian Câmpineanul, preşedintele Comisiei Patriarhiei Române de realizare a Catedralei Mântuirii Neamului.

Evaluarea ofertelor depuse se va încheia în 30 iunie, când va fi anunţat ofertantul câştigător.

„Niciuna dintre societăţi nu va fi perdantă. Locul II va primi 40.000 euro, iar locul III – 30.000 de euro. Răsplata celor cu menţiuni constă în primirea unui act cu recomandarea Patriarhiei Române pentru proiectarea construcţiilor de biserici în special în mediul urban“, a mai spus Câmpineanul.

Constructor internaţional

Pentru construcţie va fi organizată licitaţie internaţională. „Constructorul trebuie să facă dovada că a mai făcut astfel de lucrări şi că are puterea financiară să suporte cinci ani toate cheltuielile. După acest interval, constructorul va primi banii de la Patriarhia Română, cu dobânzile aferente”, a declarat vicepreşedintele comisiei, Nicolae Noica.

Potrivit lui Noica, lucrarea „la roşu” ar putea costa între 180-200 de milioane de euro, „echivalentul a opt kilometri de autrostradă”. „200 de milioane de euro, înseamnă în cinci ani, 40.000 de euro pe an, dacă cinci milioane de familii ar dona câte zece euro pe an şi tot am aduna 50.000 de euro”, a explicat inginerul Noica.

Viitoarea catedrală va avea 120 metri lungime, 70 metri lăţime şi 120 metri înalţime, prcum şi 15 birouri, iar la slujbe ar putea participa cinci mii de credincioşi.

SURSA: Mediafax