Salariul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a creat multe controverse în aceste zile. Cât de mare (sau de mică) este această retribuţie, comparativ cu nivelurile practicate în piaţa joburilor?
"Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preşedinte al Sfântului Sinod, al Adunării Naţionale Bisericeşti şi al Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, având în subordine aproape 700 de angajaţi, Preafericitul Părinte Daniel primeşte de la stat un salariu net de 7.731 lei", se arată într-un comunicat publicat de biroul de presă al Patriarhiei.
Ca Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Arhiepiscop al Bucureştilor, având în subordine aproape 400 de angajaţi, el mai încasează un salariu de 6.169 lei net, iar aceşti bani nu provin de la stat , ci din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureştilor, mai informează comunicatul citat.
Aşadar, un total de 13.900 lei pe lună, circa 3.100 de euro.
"Din banii primiţi ca salariu, în fiecare lună, Patriarhul României oferă 4.000 lei pentru construirea bisericii mănăstirii din satul natal, Dobreşti, judeţul Timiş, şi pentru obştea ei monahală, precum şi un ajutor financiar de 2000 lei pentru mai mulţi angajaţi săraci din Administraţia patriarhală şi din Administraţia eparhială care muncesc mult, dar au salarii mici", afirmă reprezentanţii Patriarhiei.
Cât de mare sau de mică este suma de 3.100 de lei încasată de patriarh, ce angajaţi mai au un astfel de salariu?
"În jur de 3.100 euro pe lună câştigă angajaţii aflaţi în poziţii de CEO-2 în companii foarte mari sau de CEO-1 în companii mari sau medii", a declarat pentru Capital specialistul în resurse umane George Butunoiu.
"CEO-1" sunt denumite, în termeni de specialitate, posturile aflate în schemă pe o poziţie imediat inferioară celei de CEO (directorul general). În această categorie intră directorii de marketing, de vânzări, de resurse umane, directorul tehnic, cel financiar sau cel care se ocupă de partea de IT ori de logistică.
"CEO-2" reprezintă posturile situate pe o treaptă mai jos. De exemplu, angajatul aflat în poziţia de finance director raportează direct CEO-ului şi conduce un departament de profil. El are în subordine un finance manager sau mai mulţi, aceştia fiind consideraţi "CEO-2", respectiv la două trepte sub CEO în schema personalului.
"Consider rezonabil un salariu de 3.100 de euro pentru Patriarh, această sumă se află cam pe unde ar trebui să fie", a spus George Butunoiu.