Patriarhul Daniel și părintele Francisc Doboș, mesaje de compasiune și recunoștință după trecerea din viață a Papei Francisc

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române a transmis un mesaj de condoleanțe cu ocazia decesului Papei Francisc, afirmând că a primit vestea cu adâncă tristețe.

Suveranul Pontif a fost descris de către Patriarh drept o personalitate venerabilă și bine-cunoscută a creștinătății contemporane, al cărui pontificat a lăsat o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice.

Mesajul a fost adresat Decanului Colegiului Cardinalilor de la Vatican, Eminenţa Sa Giovanni Battista Re, căruia i-a transmis că împărtășește durerea provocată de această pierdere și că adresează condoleanțe întregii Biserici Romano-Catolice.

De asemenea, Patriarhul a adăugat că se roagă ca Domnul Iisus Hristos să odihnească sufletul Papei în lumină, pace și iubire.

„Eminenţa Voastră, am primit, cu adâncă tristeţe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o venerabilă şi bine-cunoscută personalitate a creştinătăţii contemporane, al cărui Pontificat lasă o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice.

Împărtăşim durerea provocată de această pierdere şi adresăm condoleanţe întregii Biserici Romano-Catolice. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Care este Învierea şi Viaţa (cf. Ioan 11, 25), să odihnească sufletul Papei Francisc în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi”, a afirmat Patriarhul Daniel.

De ce moartea Papei Francisc este un moment de doliu, dar nu neapărat un moment trist? Părintele Francisc Doboș explică

La rândul său, părintele catolic Francisc Doboș a declarat că moartea Papei Francisc nu este neapărat un moment trist, chiar dacă reprezintă un moment de doliu. El a explicat că, pentru cei care cred cu adevărat, mai ales în contextul sărbătorii Paștelui, acest moment este trăit în lumina Învierii lui Hristos. Potrivit părintelui, Papa Francisc a fost un om direct, deschis, generos și profund apropiat de oameni.

„Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru toată prezenţa, slujirea, şi toată dăruirea de care am avut parte prin păstorirea Papei Francesc. Acum nu facem altceva decât să ne rugăm. Nu e un moment trist.

Pentru cine crede cu adevărat, mai ales că suntem în zilele de Paşte, nu este neapărat un moment trist. Normal că este de doliu, dar fiind în această dimensiune a Învierii Lui Hristos, moartea nu este ultimul cuvânt, ci Învierea”, spune părintele Doboș.

Francisc Doboș a afirmat că îi mulțumește lui Dumnezeu pentru prezența, slujirea și dăruirea de care lumea s-a bucurat în timpul pontificatului Papei. El a subliniat că în timpul vizitei în România, Suveranul Pontif a dat dovadă de o naturalețe rar întâlnită la personalități de un asemenea rang și a păstrat, chiar și în cea mai înaltă funcție bisericească, o umanitate autentică.

A adăugat că apropierea Papei de oameni nu a fost una formală, ci trăită în profunzime, inclusiv prin grija constantă față de cei defavorizați, încă din vremea în care activa la Buenos Aires.

Părintele a remarcat și impactul spiritual profund pe care Papa Francisc l-a avut, afirmând că acesta a câștigat inimile nu doar ale credincioșilor catolici, ci și ale multor oameni de bunăvoință, indiferent de confesiune.

Referindu-se la cunoscutul îndemn al Papei Francisc de „a merge împreună”, părintele Doboș a subliniat nevoia de unitate între oameni, în special în contextul actual, marcat de conflicte și războaie.

El a susținut că este important să ne depășim diferențele și să urmăm exemplul Papei, care a fost, în opinia sa, un veritabil profet al vremurilor noastre. A încheiat spunând că doar moartea din iubire aduce viață și veșnicie și că este esențial să conștientizăm bogăția spirituală pe care Papa Francisc a lăsat-o în urma sa prin cuvânt, trăire și slujire.