Comisia Europeană propune sancţionarea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, în cadrul unui al şaselea pachet de măsuri ca răspuns la războiul din Ucraina, potrivit unui document consultat miercuri de AFP.
Peste 50 de personalități, adăugați la lista celor sancționați
Noua listă, ce va trebui aprobată de statele membre ale Uniunii Europene, cuprinde 58 de personalităţi, printre care numeroşi militari ruşi. Pe listă se află şi soţia, fiica şi un fiu al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precum şi şeful agenţiei de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, Andrei Lipov.
Sancţiunile constau în interzicerea accesului în Uniunea Europeană şi îngheţarea activelor deţinute pe teritoriul acesteia.
Peste o mie de persoane se află deja pe lista neagră europeană.
Patriarhul Kirill, ‘un aliat de lungă durată al preşedintelui Vladimir Putin, a devenit unul din principalii susţinători a agresiunii militare împotriva Ucrainei’, subliniază documentul Comisiei.
Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, sub a cărei jurisdicţie se află în jur de 150 milioane de credincioşi în lume, în principal în Rusia, şi-a înmulţit predicile în care susţine ofensiva rusă în Ucraina.
La 27 februarie, el a vorbit despre o luptă a ‘forţelor răului’ care se opun ‘unităţii’ istorice între Rusia şi Ucraina.
Uniunea Europeană pregătește cele mai duri sancțiuni
De asemenea, șefa executivului Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri un embargo petrolier eșalonat asupra Rusiei, precum și sancțiuni pentru cea mai importantă bancă rusă și interzicerea televiziunilor rusești de pe frecvențele europene, în cadrul celor mai dure măsuri luate până acum pentru a pedepsi Moscova pentru războiul din Ucraina.
Reflectând furia larg răspândită în Occident față de campania președintelui rus Vladimir Putin – despre care Moscova spune că este o „operațiune militară specială” pentru a învinge naționaliștii periculoși – șefa executivului UE a declarat că Moscova trebuie să suporte consecințele.
Dacă va fi aprobat, embargoul ar veni după acela al Statelor Unite și Marii Britanii, care au impus deja interdicții pentru a reduce una dintre cele mai mari surse de venit pentru economia rusă, deoarece Occidentul cumpără mai mult de jumătate din țițeiul și produsele petroliere din Rusia.
Se așteaptă ca ambasadorii celor 27 de guverne ale UE să adopte propunerile Comisiei săptămâna aceasta, ceea ce le va permite să devină lege la scurt timp după aceea.