Vineri, Ministerul de Interne al Ucrainei l-a inclus pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, un susținător al războiului de 21 de luni al Kremlinului împotriva Kievului, pe o listă a persoanelor urmărite, conform acuzațiilor serviciilor de securitate, care îl acuză că contribuie la conflict, potrivit Reuters.
Această măsură are doar o semnificație simbolică, deoarece Patriarhul Kirill se află în Rusia și nu este amenințat cu arestarea. Este ultimul pas din campania Ucrainei de a diminua influența preoților pe care îi suspectează că au legături strânse cu Rusia și subminează societatea ucraineană.
Pe lista de urmărire a Ministerului ucrainean, Patriarhul Kirill a fost identificat după nume, prezentat în hainele sale de cleric și descris ca „o persoană în ascundere”, fiind notat ca „dispărut” din 11 noiembrie.
Creștinismul ortodox domină în Ucraina, iar autoritățile de la Kiev au deschis anchete penale împotriva clerului asociat unei ramuri a Bisericii Ortodoxe care, în trecut, era strâns legată de Biserica Rusă și de Patriarhul Kirill.
Patriarhul Kirill, acuzat că a încălcat suveranitatea Ucrainei
Parlamentul de la Kiev examinează un proiect de lege care ar interzice această ramură a Bisericii, care a pierdut mulți credincioși odată cu trimiterea trupelor rusești în Ucraina în februarie 2022, de către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Biserica afirmă că a rupt toate legăturile cu Moscova în mai 2022.
Serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a emis recent un document afirmând că Patriarhul Kirill „a încălcat suveranitatea ucraineană”, fiind considerat „parte a anturajului cel mai apropiat al conducerii militare și politice a Rusiei”.
Forțele de securitate au inițiat numeroase dosare penale, inclusiv acuzații de trădare, împotriva preoților și oficialităților legate de ramura Bisericii asociată cu Moscova.
Patriarhul Kirill a condamnat aceste acțiuni și a apelat la liderii religioși din întreaga lume să oprească măsurile Ucrainei împotriva Bisericii.
Un oficial de rang înalt din Biserica Rusă a declarat agenției de presă RIA din Rusia că plasarea lui Kirill pe lista de urmărire este „atât de ridicolă, cât și previzibilă”.
Vladimir Legoida, responsabil pentru legăturile cu alte biserici, a declarat pentru RIA că autoritățile ucrainene sunt vinovate de „ilegalități și încercări de intimidare a enoriașilor”.
La începutul lunii noiembrie, Ucraina a anunțat că a inițiat o procedură penală împotriva Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, în absența sa, acuzându-l că a „justificat” invazia rusă pe teritoriul său.
„Vom lua măsuri pentru a-l aduce în fața justiției pentru crimele comise împotriva statului nostru”, transmitea atunci Kievul.