in 18 septembrie a.c., SNP a semnat cu Rompetrol contractul de concesionare a noua terenuri petrolifere. Documentele prezentate de SNP la prima licitatie de acest fel atesta faptul ca respectivele zacaminte au fost exploatate i proportie de 20% si ca exista i continuare potential de exploatare pentru firme cu capacitati de extractie mai mici decit cele ale Petrom. Din cele 35 de terenuri petrolifere scoase la licitatie, noua au fost adjudecate de Rompetrol, iar
unul de firma Alcool Grad SRL din Piatra Neamt. Cit a platit Rompetrol pentru aceste zacaminte ramine un mare secret. Partile contractuale spun ca valoarea concesiunii este confidentiala.
Petrom a scos la prima licitatie numai terenurile pe care oprise procesul de extractie, deoarece zacamintele au fost considerate cu un randament slab. Din cele 225 de perimetre cu petrol aflate i administrarea SNP, 94 de terenuri dau 90% din productia totala de titei a Rominiei. Restul va fi concesionat pina la sfirsitul acestui an.
Conform unei hotariri de guvern, SNP are posibilitatea pina la sfirsitul anului 2000 sa scoata la licitatie terenurile neexploatate. incepind cu anul viitor, zacamintele neconcesionate sau cele unde procesul de extractie a fost oprit de SNP vor intra i administrarea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). „Statul este interesat sa icaseze taxa de 3% din productia bruta obtinuta din acele zacaminte. in plus, statul va icasa si o redeventa care va fi negociata cu concesionarii”, afirma Mihail Ianas, presedintele ANRM.
Dinu Patriciu, unul dintre principalele personaje implicate i afacerile derulate de Rompetrol, sustine ca achizitionarea celor noua terenuri petrolifere de catre aceasta societate a avut ca scop extinderea activitatii firmei pe piata interna i domeniul forajului si extractiei de petrol. Rompetrol nu se va opri aici.
Rompetrol, a doua dupa SN Petrom
„Cind Petrom sau ANRM va mai scoate la licitatie alte zacaminte care ne intereseaza, sigur Rompetrol va participa si vom face tot ce putem pentru a cistiga”, ne spune Dinu Patriciu. Omul de afaceri ne-a indicat ca Rompetrol exploateaza i prezent zacaminte de petrol din Marea Caspica, Nordul Africii si Ecuador. Patriciu sustine ca pe terenurile din Rominia poate obtine cu tehnologie performanta extragerea a 3050% din volumul total de titei al zacamintului. Totusi, o estimare a cit petrol va scoate din subsolul rominesc nu o poate face: „Pina la icheierea explorarilor geologice nu putem sti nici volumul productiei si nici valoarea investitiilor necesare. Ce pot spune este ca va fi nevoie de mai multe milioane de dolari pentru instalatiile de foraj si extractie”. O estimare neoficiala, venita din partea specialistilor arata ca nivelul maxim al productiei ce ar putea fi obtinut pe cele noua terenuri petrolifere nu atinge nici 1% din productia totala de titei a Rominiei. Ceea ce ar isemna circa 60.000 de tone, luind i calcul o productie medie interna, de 6-7 milioane tone anual. Cu productia obtinuta de pe terenurile luate i concesiune pina acum, Rompetrol poate acoperi activitatea Rafinariei Vega doar pentru o luna. Dar, Dinu Patriciu sustine ca petrolul ce va fi extras din Rominia de catre Rompetrol nu are nici o legatura cu Rafinaria Vega. „Circuitul comercial al titeiului depinde de pretul de pe piata mondiala. Daca va fi mai rentabil sa-l vindem decit sa-l procesam, asa vom face”, precizeaza omul de afaceri.
Indiferent de volumul de titei ce va fi scos din terenurile petrolifere achizitionate, Rompetrol a devenit, dupa SN Petrom, a doua societate din Rominia care extrage o cantitate importanta de petrol.
Patriciu extrage titei rominesc
12 octombrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 12 octombrie 2000, 15:00
in 18 septembrie a.c., SNP a semnat cu Rompetrol contractul de concesionare a noua terenuri petrolifere. Documentele prezentate de SNP la prima licitatie de acest fel atesta faptul ca respectivele zacaminte au fost exploatate i proportie de 20% si ca exista i continuare potential de exploatare pentru firme cu capacitati de extractie mai mici decit cele ale Petrom. Din cele 35 de terenuri petrolifere scoase la licitatie, noua au fost adjudecate de Rompetrol, iar unul de firma Alcool Grad SRL din
Etichete: arhiva,
export,
rompetrol
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Bani din belsug, criza de actiuni
- O afacere i care se tripleaza suma investita
- Comunicatorii de la Guvern n-au aflat ca Basescu e primar
- Garcea a ajuns parola pentru taximetristi
- Un romin si un francez fac afaceri pe 1.000 ha
- Curier
- Platind salarii de 129 dolari pe luna, industria de software a reusit exporturi de 30 milioane dolari
- Indiferent de conjunctura economica, favorabilasau ostila, firmele au nevoie de studii de piata
- Trei firme de asigurari garanteaza pentru Impact
- Decizii critice i industrie