Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat joi că România "se îndreaptă, tiptil-tiptil, către cimitir", dacă nu elimină birocraţia, că numărul funcţionarilor este prea mare şi trebuie ca statul "să facă gimnastică, să slăbească un pic, că e gras şi urât" şi că punctul maxim al crizei nu a fost atins. Sistemul birocratic "a inventat mii de avize", a afirmat Patriciu, dând ca exemplu un prieten care a avut nevoie de 22 de semnături pentru a angaja o menajeră. "România es
Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat joi că România „se îndreaptă, tiptil-tiptil, către cimitir”, dacă nu elimină birocraţia, că numărul funcţionarilor este prea mare şi trebuie ca statul „să facă gimnastică, să slăbească un pic, că e gras şi urât” şi că punctul maxim al crizei nu a fost atins.
Sistemul birocratic „a inventat mii de avize”, a afirmat Patriciu, dând ca exemplu un prieten care a avut nevoie de 22 de semnături pentru a angaja o menajeră.
„România este o ţară care se îndreaptă tiptil-tiptil către cimitir”, dacă nu va fi eliberată de birocraţie, a spus omul de afaceri, după un eveniment organizat de Fundaţia „Dinu Patriciu” şi Liga Studenţilor Români din Străinătate.
Norocul nostru că avem un premier mic şi optimist
Întrebat cum comentează estimările premierului Emil Boc privind revenirea economiei în 2010, Patriciu a răspuns: „Norocul nostru că avem un premier mic şi optimist”.
El a menţionat că actuala criză a atins punctul maxim în unele state, precum SUA, iar în altele nu, în această categorie intrând şi România.
Prostia este una din cauzele primare ale crizei
„În România, criza ţine de prostie. Prostia este una din cauzele primare ale crizei”, a spus Patriciu, arătând că se referă la „prostia politică”.
Omul de afaceri a vorbit şi despre disponibilizarea bugetarilor, propunând ca persoanele aflate în această situaţie ar trebui ajutate, una dintre variante fiind garantarea de credite, echivalente cu salariile pentru trei ani, pentru realizarea de investiţii.
România are un funcţionar public la 13 locuitori, iar în Georgia de exemplu există un funcţionar public la 75 de locuitori, a spus fondatorul grupului Rompetrol.
Ca să deşteptăm statul, întâi trebuie să îl punem să facă gimnastică
„Ca să deşteptăm statul, întâi trebuie să îl punem să facă gimnastică, să slăbească un pic, că e gras şi urât”, a spus el.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat marţi că numărul de angajaţi din sectorul public va fi redus cu 326.000 posturi, de la 1,394 milioane în prezent la 1,068 milioane persoane, până în 2015.Datele prezentate de ministrul Finanţelor relevă că anul viitor vor fi eliminate 150.000 posturi din sectorul bugetar, astfel încât numărul total de angajaţi să scadă de la 1,394 milioane persoane la 1,244 milioane angajaţi până în 2011.
Patriciu a afirmat că, în opinia sa, singurul sector profitabil este cel de retail.
Referitor la Programul Prima Casă, omul de afaceri susţine că a anticipat corect o creştere a preţului la apartamentele mici şi ieftine.
El a mai spus că piaţa imobiliară, unde a realizat investiţii şi va continua să aloce fonduri, va scădea în continuare, atât timp cât şi Produsul Intern Brut va avea o evoluţie descendentă.
SURSA: Mediafax