Aceste operatiuni ridica din start mai multe semne de intrebare. Ori Dinu Patriciu nu are bani ca sa plateasca obligatiile catre APAPS si prin urmare apeleaza la mila investitorilor straini. Ori incearca sa fenteze statul, prin participarea la majorarea de capital. Cumpararea de noi actiuni emise de societate ii va conferi acestuia o pozitie comoda in relatia contractuala cu Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS).
Cu actiunile platite deja la Autoritate, o data cu varsarea primei rate catre APAPS, si cu cele dobandite la majorarea de capital social al Petromidiei, Rompetrol Group va ramane actionar majoritar al rafinariei, chiar in conditiile inregistrarii unui esec in respectarea clauzelor contractuale cu APAPS. Majorarea de capital este prevazuta pentru suma de 30 milioane de dolari. Rompetrol Group BV Olanda va subscrie pentru suma de 21 milioane de dolari.
Simultan cu majorarea de capital, Rompetrol Group se pregateste sa lanseze o emisiune de euroobligatiuni, pe piata de capital externa. Garantia pentru emisiune va fi asigurata de Rompetrol SA si de Petromidia.
Surse apropiate tranzactiei afirma ca obligatiunile emise de Rompetrol Group BV Olanda vor fi cumparate de fonduri de investitii sau companii din zona Golfului, cu care compania olandeza are deja relatii de afaceri. „Rompetrol a cumparat din zona Golfului mai multe vapoare de titei care au fost platite prin deschiderea unor linii de credit din partea acestor firme. Prin urmare, respectivilor investitori li se ofera posibilitatea sa-si recupereze o parte din sume prin aceasta emisiune de euroobligatiuni”, spun sursele citate. Potrivit acestora, datoria pe care Rompetrol o are la furnizorii irakieni se apropie de 40 milioane de dolari, adica aproape valoarea emisiunii de bonduri.
In cazul in care Rompetrol Group BV Olanda nu-si rascumpara obligatiunile la scadenta, potrivit uzantelor internationale creditorii au drept de executare silita asupra patrimoniului companiei, respectiv Rompetrol SA Romania si Petromidia.
Petromidia face obiectul unui contract cu Autoritatea pentru privatizare, aflat in derulare. Abaterea actionarului majoritar al Petromidiei, respectiv Rompetrol Group BV Olanda, de la termenii stabiliti in contract poate conduce la rezilierea contractului de vanzare-cumparare. Se vor incumeta, oare, investitorii straini sa cumpere obligatiuni stiind ca garantia pentru acestea este data de un patrimoniu care poate aluneca printre degetele emitentului? Exemplul obligatiunilor emise de fosta regie de electricitate este cat se poate de elocvent in ceea ce priveste comportamentul investitorilor de pe pietele de capital externe. Atunci, o simpla schimbare de nume, din Renel in Conel, a produs agitatie printre subscriitorii la emisiunea lansata de regia romaneasca.