Pentru a evita confuziile care se fac între compania pe care o controlează numită Rompetrol Holding şi Rompetrol Group (pe care a vândut-o kazahilor), omul de afaceri Dinu Patriciu a anunţat că va schimba numele firmei sale. Astfel, Rompetrol Holding se va numi DP Holding.

El nu a precizat clar când se va efectua modificarea. Referitor la structura de conducere a companiei sale, el a adăugat că în echipa de management se află un director de la Morgan Stanley, un român şi apropiatul său Obie Moore, fost managing partner al casei de avocatură Salans.

De asemenea, Patriciu a infirmat zvonurile referitoare la implicarea sa în distribuţia de carburanţi. El a precizat că nu este interesat acum de a se implica în astfel de activităţi. Activitatea cu care Rompetrol Holding s-a remarcat în ultima perioadă a fost reprezentată de demararea lucrărilor de explorare a sapropelului în Marea Neagră, în vederea exploatării. Lucrările se vor derula prin Marexin, companie deţinută de Rompetrol Holding.

După ce a plecat din acţionariatul grupului Rompetrol, el a lăsat noului proprietar, compania kazahă de stat KazMunaiGaz, responsabilitatea achitării obligaţiunilor emise în 2003 ca urmare a conversiei datoriilor istorice ale rafinăriei. Astfel, kazahii vor suporta plata obligaţiunilor la maturizarea de anul viitor, în valoare de circa 600 milioane dolari.

Patriciu a menţionat că a încasat de la kazahi banii pentru pachetul de 25% din acţiunile pe care le mai deţinea. Potrivit declaraţiilor sale, a avut timp de gândire trei săptămâni, iar după ce a fost de acord KazMunaiGaz a virat banii în cinci zile. La prima achiziţie, kazahii au achitat pentru 75% din Rompetrol suma de 1,6 miliarde dolari.

DETALII

Citeşte şi: Noul director al Rompetrol va fi Saduokhas Meraliev