in extinderea pe piata regionala. Nu depinde de dimensiunea companiei aceasta decizie de extindere regionala. In jurul Bucurestiului, pe o raza de 700 de kilometri, traiesc 125 de milioane de oameni si aceasta este piata si trebuie sa fie vocatia firmelor romanesti care vor sa se extinda. Piata Marii Negre si cea balcanica au un potential urias. Noi, de exemplu, avem astazi cereri duble fata de capacitatea de productie.
Capital: Si cum se poate face aceasta expansiune regionala? Ca nu romanii au descoperit roata.
Dinu Patriciu: Rompetrol reuseste, in momentul de fata, sa finanteze mare parte din investitiile pe care le face in Bulgaria de la banci din aceasta tara. Sunt sigur ca daca un investitor roman are un concept sanatos de afaceri, poate in orice moment sa-si deschida o reprezentanta in tarile balcanice. Totul tine de initiativa.
Capital: Ce exemplu i-ati oferi dumneavoastra ?
Dinu Patriciu: Coerenta manageriala la restructurarea Petromidia, prin stabilirea unor strategii si a unor reguli clare ale jocului, a facut sa finalizam cu succes planul pe care ni l-am propus. Am reusit performanta ca, dupa ce am redus personalul de la 3.700 de angajati la putin peste 1.500, sa marim de trei ori profitabilitatea. Nu cred ca ne putem permite sa pierdem un tren care nu se va mai intoarce in gara noastra. Timpul trece repede, iar competitorii stau la panda. Nu cred ca mai avem mai mult de un an, perioada in care vom putea sa ne extindem regional cu succes.
Capital: Ce afaceri romanesti le vedeti dumneavoastra extinse ?
Dinu Patriciu: Sunt multe, de la productie la IT si la industrie. Orice om de afaceri care are viziune poate risca. Sunt multi tineri pe care ii vad lideri regionali.
Capital: Se spune ca ati redevenit eminenta cenusie a PNL, dar ati ramas si in gratiile PSD. Sunteti prietenul tuturor, domnule Patriciu?
Dinu Patriciu: Eu sunt liberal, nu mi-am schimbat aceasta filozofie si orientare politica de 15 ani, si nici nu cred ca am sa o fac vreodata. In ceea ce ma priveste, cred cu tarie ca, acum, toata politica romaneasca este de stanga. Tot spectrul politic este deviat, in Romania, spre stanga. Acesta este motivul pentru care nu cred ca imi doresc sa amestec afacerile cu politica. Nu sunt in gratiile PSD-ului si nici ale altor partide sau oameni politici. Din fericire, Rompetrol a atins un moment in care politicienii trebuie sa fie in gratiile mele. Si nici macar nu tin sa se afle cineva in gratiile Rompetrol.
Capital: De ce si-ar dori Adrian Nastase, de exemplu, sa fie in gratiile lui Dinu Patriciu, si nu invers?
Dinu Patriciu: Trebuie sa intelegeti ca intre marii contribuabili si stat trebuie sa se stabileasca un parteneriat. Nu politicul determina evolutiile economice, ci marile corporatii. Din moment ce anul acesta viram la buget o suma dubla fata de datoria istorica, veti intelege de ce a facut Guvernul o investitie profitabila atunci cand a acceptat transformarea unei datorii in hartii de valoare.
Capital: In ultimul timp, am observat ca interesele dumneavoastra sunt strans legate de cele ale lui Dan Voiculescu si George Copos. S-a format o troica romaneasca? Va protejati impreuna?
Dinu Patriciu: Exista interferente in afaceri, pentru ca e normal sa fie asa. Despre ce poate fi vorba atunci cand micul port al lui Copos este o investitie de 1.000 de ori mai mica decat cea din Rompetrol? Interesul nostru a fost sa avem o statie de carburanti. Dan Voiculescu a cumparat actiuni la Rompetrol sau la Ana Imep, pentru ca, probabil, i s-a parut ca face o afacere buna.
Capital: V-ati impacat cu Marian Iancu si Ovidiu Tender, oamenii de afaceri pe care i-ati acuzat ca vor sa va termine la inceputul acestui an? Tocmai au cumparat actiuni Rompetrol Rafinare de 11 milioane de euro .
Dinu Patriciu: Eu nu mai am nici un fel de conflict, iar motivul pentru care acesti oameni au cumparat actiuni la companie listata a grupului nu ma intereseaza. Au facut o oferta SIF Transilvania, iar pe urma au mai cumparat si alte actiuni de pe piata de capital. Eu nu am vorbit niciodata cu ei pe aceasta tema.
Capital: Ce vor face cu actiunile?
Dinu Patriciu: Au toate drepturile actionarilor minoritari, iar in primii 40 de mici actionari ai companiei se gasesc 25 de fonduri de investitii si banci. Suntem cel mai transparent emitent de pe piata de capital.
Capital: Cand veti rascumpara actiunile de la OMV?
Dinu Patriciu: Contractul este semnat, iar intelegerea va intra in vigoare imediat ce OMV va deveni actionar la Petrom. Noi nu am apelat la imprumuturi pentru aceasta rascumparare, ci am folosit resursele proprii.
Capital: Haideti sa spulberam un mit; cati bani a investit OMV in Rompetrol?
Dinu Patriciu: OMV nu a investit bani, ci a platit iesirea din afacere a unor parteneri care au existat in acel moment. Vorbesc de fondul de investitii Romania-Moldova Fund si de omul de afaceri Sorin Marin (se spune ca acesta a primit 25 de milioane de dolari n.r.), care au avut participatii egale.
Capital: Ati imbogatit multi prieteni in momentul in care ati vandut un miliard de actiuni pe piata de capital
Dinu Patriciu: Probabil ca a fost cea mai transparenta oferta de pe piata de capital. Atunci, in acea zi, s-au imbogatit sute sau mii de oameni. Eu ma intalnesc cu multi dintre ei si imi multumesc pentru ce am facut atunci. Interesul companiei, atunci, era legat de lichiditate, actiuni si de cantitatea care se afla pe piata. Cu 3% din actiuni pe piata nu atragi interesul nimanui.
Patriciu despre:
Petrochimie: Este un pariu pentru mine, dar prefer o investitie greenfield decat sa cumpar Oltchim sau Arpechim Pitesti.
Cel mai important atu in afaceri: Coerenta manageriala la restructurarea Petromidia, prin stabilirea unor strategii
Media: Am facut un ziar profitabil, dar nu mi se mai pare ca acest domeniu este dinamic.
Piata Imobiliara: O investitie foarte buna pe termen scurt. Febra de acum s-ar putea transforma in boala cronica. Investitia in caramizi este una dintre cele mai volatile, dar acum aduce profituri.
Bucuresti: Incetineala cu care s-a incercat rezolvarea problemei circulatiei a facut ca Bucurestiul sa devina un oras blocat. Acum, numarul de masini este de trei ori mai redus decat media europeana.