Mulți se întreabă de ce Patrick Mouratoglou, fostul antrenor al Simonei Halep, nu a fost și el tras la răspundere pentru ceea ce i s-a întâmplat româncei. Iar acum, avocatul Howard Jacbos a venit cu o explicație.
Motivul pentru care Patrick Mouratoglou nu a fost tras la răspundere în cazul Simonei Halep
Howard Jacobs a explicat de ce jucătorul riscă suspendarea, iar antrenorul rămâne nepedepsit, ca în cazul lui Patrick Mouratoglou. Potrivit avocatului, regulile nu impun acest lucru, decât dacă se poate dovedi că antrenorul i-a recomandat cu bună știință un supliment contaminat.
„Răspunsul simplu este că regulile nu impun acest lucru, decât dacă există o dovadă că antrenorul i-a dat, cu bună ştiinţă, jucătorului o substanţă interzisă – ceea ce nu este cazul.
Însă, doar pentru un supliment care s-a dovedit a fi contaminat? Regulile nu prevăd nicio sancţiune. Ar trebui? Nu ştiu. Dacă ar exista, atunci probabil niciun antrenor nu ar mai recomanda suplimente sportivilor”, a explicat el pentru Sports Illustrated.
„Tribunalul de Arbitraj Sportiv consideră că există mai multe niveluri de vină a sportivului în cazul unui supliment contaminat, în funcţie de factori: ‘Ce paşi ai urmat ca să te asiguri că suplimentul este sigur?’ Unul dintre lucrurile care te întreabă este ‘Ai consultat un expert?’
Aşa că dacă antrenorul are o echipă care a validat suplimentul, TAS spune în general că e mai bine decât cazul în care un sportiv intră pe internet şi cumpără primul lucru pe care îl găseşte”, a adăugat Jacbos.
Avocatul a mai precizat că „probabil e mai bine dacă sportivul consultă un nutriţionist, decât un antrenor”.
Howard Jacobs, despre procesele Simonei Halep
Amintim că recent, Howard Jacobs, avocatul american al Simonei Halep, a oferit informații despre procesele în care a reprezentat-o pe româncă, cel de la Sport Resolutions și cel de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).
Acesta a făcut o prezentare succintă a evenimentelor.
„E dificil de spus. Am considerat de la început că partea cu pașaportul biologic nu a fost deloc fundamentată. Nu am înțeles deloc acel caz.
Apoi, cu Roxadustatul, în mod normal le dai autorităților dovezi că există contaminare și ori accepți sancțiunea, ori o contești. Dar nu poți să ajungi la un asemenea caz”, a declarat el într-un interviu pentru Sports Illustrated, realizat de John Wertheim.
Despre ITIA, Jacobs a spus:
„Nu cred că am avut ceva atât de ciudat ca acesta… în care ei să se lupte până la limită și apoi să vină cu acuzația de dopaj sanguin. Cazul a devenit super, super complicat. Nu-mi pot imagina câți bani au cheltuit pentru a-l instrumenta”.
Conform estimărilor americanului, costurile s-ar ridica la cel puțin 2 milioane de dolari, deoarece au fost implicați mulți experți și avocați, iar toate aceste aspecte au fost contestate.
Jacobs a considerat că cea mai mare greșeală procedurală a fost că „a existat un efort concertat pentru a crea cazul de dopaj sanguin, apoi pentru a construi o poveste care să aibă sens…”.
Mai târziu, discuția s-a axat pe faptul că Simona Halep nu a menționat suplimentul în formularul de control antidoping. În acest context, Howard Jacobs a furnizat detalii surprinzătoare.
„Ei bine, nu e adevărat! Pe formular scrie băutură Schinoussa, dar nu există o asemenea băutură pentru recuperare. Produsele Schinoussa erau amestecate într-un blender”, a explicat avocatul.
John Wertheim a insistat. Însă avocatul a reiterat că Simona Halep a menționat „băutură de recuperare Schinoussa” în formularul de control antidoping. Aceasta era compusă din două produse ale firmei, inclusiv suplimentul Keto MCT.
Jacobs a subliniat apoi că, pe parcursul a peste 20 de ani, a reprezentat sportivi care au intentat procese împotriva companiilor producătoare de suplimente alimentare.
În final, americanul a menționat că, personal, nu ar lua suplimente. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.