Mouratoglou a cerut ștergerea unui articol despre posibile nereguli la Academia sa
Săptămâna trecută, Patrick Mouratoglou a cerut ștergerea unui articol din presa internațională.
Era vorba despre un articol în care tenismena din România, Sara Maria Popa, vorbea despre ceea ce se întâmplă în cadrul academiei acestuia.
Articolul în cauză a fost șters. Cei de la Agenția Internațională a Integrității în Tenis (ITIA) sunt în temă cu privire la acest subiect.
Totuși, ITIA preferă să rămână pe margine și nu comentează declarațiile româncei.
„Suntem la curent cu povestea și citatele, dar deocamdată nu avem comentarii de făcut”, au precizat reprezentanţii agenţiei pentru site-ul iAMSport.
Sportivii primesc diverse substanțe
Sara Maria Popa spune că a fost la academia lui Patrick Mouratoglou atunci când avea 12 ani.
Ea spune că sportivii de acolo primesc anumite substanţe încă de la o vârstă fragedă. Potrivit ei, nu există controale anti-doping la juniori. Controalele încep de la vârsta de 17 ani.
Ea a mai precizat că părinții și jucătorii primesc o foaie pe care trebuie să își dea acordul cu privire la acceptarea acelei substanțe.
„Am fost când aveam 12 ani. Am jucat la Academia Mouratoglou. Este adevărat, de la o vârstă fragedă li se dau sportivilor nişte substanţe. La juniori, nu te controlează cei de la Anti-doping.
Te lasă un pic să mai creşti, să împlineşti 17 ani şi de atunci încep controalele mai intens. Jucătorii şi părinţii trebuie să fie de acord. Li se dă o foaie şi trebuie să semneze să fie de acord să ia acea substanţă,” declara Sara Maria Popa pentru Antena Sport.
Ea a mai spus că există sportivi care au fost învățați când să ia suplimentele și cum să le elimine pentru a nu fi prinși la testele anti-doping.
„Au fost greşeli din ambele părţi. Poate trebuia să fie şi ea atentă, poate trebuiau să fie şi cei de la Mouratoglou să fie şi ei atenţi, să îi spună exact când trebuie îi înmâne, poate, acea substanţă.
Nu ştiu detaliile şi nu vreau să intru prea mult. Nu ştim dedesubturile.
Există sportivi care iau acele substanţe, numai că nu sunt prinşi pentru că ştiu exact când să elimine substanţa şi ştiu exact când să le ia. Eu, de exemplu, am fost testată săptămânal şi nu am luat niciodată. Dar nu pot să bag mâna în foc pentru ceilalţi sportivi.
Suplimentele sunt diferite de substanţe pe care preparatorii fizici şi medicii de la Academii le dau sportivilor. Suplimentele sunt exact pastilele de zi pe care fiecare persoană poate să le ia”, a mai spus ea.
Patrick Mouratoglou și-a recunoscut vina în situația Simonei Halep
Patrick Mouratoglou devine din nou subiect de discuție intensă. Antrenorul de origine greacă, francez de naționalitate, este privit de mulți ca principalul responsabil pentru suspendarea Simonei Halep.
El a admis explicit că echipa sa poartă responsabilitatea pentru contaminarea suplimentului care a ajuns în corpul sportivei.
Cu toate acestea, recunoașterea vinei s-ar putea să fi venit prea târziu pentru a-i fi de ajutor Simonei în procesul de la TAS.
Mai multe voci din tenis spun că nu este corect ca doar sportivul să fie tras la răspundere în astfel de momente. Antrenorul Sascha Bajin, cel care a antrenat tenismene de renume precum Naomi Osaka, Kristina Mladenovic sau Karolina Pliskova, spune că nu este corect ca doar jucătorii să suporte consecințele.
Reacția sa vine după ce Kim Clijsters a avut un mesaj asemănător.
„Cred că cel mai mare semn de întrebare este legat de echipa ei. Îmi este foarte greu să accept că nu există nicio consecință pentru echipă, că doar sportivul plătește”.