Joe Biden pune o presiune enormă pe România pentru trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina

România ar putea trimite Ucrainei un sistem de apărare Patriot. Acest lucru a fost anunţat încă din timpul vizitei pe care preşedintele Klaus Iohannis a efectuat-o la Casa Albă, la începutul acestei luni.

După întâlnirea avută cu Joe Biden, preşedintele României a spus că decizia finală se va lua totuşi la Bucureşti, după discuţii în cadrul CSAT.

Totuşi, poate România să spună nu? Analistul de politică externă Dan Dungaciu afirmă că presiunea politică pe care preşedintele SUA, Joe Biden, a exercitat-o asupra ţării noastre „este aproape strivitoare”.

Ucraina are într-adevăr de astfel de sisteme de apărare antiaeriană, însă ele sunt destul de rare la nivel mondial, se produs greu. Ţări precum Taiwanul, care se teme de o invazie din partea Chinei, le aşteaptă şi acum.

„Ucrainenii au nevoie de, vorba domnului președinte Zelenski, două (sisteme Patriot – n.red.) pentru Harkov – și mult mai multe. Sistemele Patriot nu le găsești la supermarket, ca să spun așa.

Ele sunt destul de puține, se produc foarte greu, sunt foarte multe promisiuni, și Taiwanul le așteaptă. (…)

Marea problemă, presiunea politică pe care a pus-o președintele Biden pe România, după părerea mea, este aproape strivitoare”, a afirmat Dan Dungaciu în cadrul unei emisiuni pe B1TV.

sistemul de rachete sol-aer patriot
Sistemul de rachete sol-aer Patriot (SURSA FOTO: www.roaf.ro)

Polonia ne pune într-o situaţie complicată

Mai mult România se confruntă cu trei dileme atunci când vine vorba despre alegerea privind sistemul Patriot pentru Ucraina. Numărul unu, alegerile din acest an. Numărul doi, faptul că Polonia nu trimite niciun sistem Patriot Ucrainei.

Va fi mult mai complicat acum autorităţilor române să explice populaţiei dacă alege să doneze un sistem Patriot, în condiţiile în care Polonia refuză.

În fine, a treia dilemă ar fi un eventual atac armat al Rusiei asupra României, în cazul în care Ucraina este înfrântă. Cum ne vom apăra atunci, dacă rămânem fără unul dintre sistemele vitale Patriot?

„Marea dilemă a României este că sunt alegeri. A doua dilemă a României este că Polonia nu dă Patriot. Dacă Polonia ar fi dat Patriot, era imposibil să spui „nu”. Dacă Polonia nu dă Patriot, este foarte greu să convingi de ce îl dai.

Polonia ce spune? Suntem pe prima linie. (…) Dacă Polonia nu dă Patriotul, pentru România va fi mult mai complicat să explice de ce l-a dat.

În al treilea rând, aduceți-vă aminte că au apărut narațiuni, care smintesc într-un fel lumea, «Rușii, dacă înving în Ucraina, intră în state NATO, inclusiv România». (…)

Indiferent că noi credem sau nu asta, probabil că nu credem asta, dar populația se uită și spune, «Dacă (Rusia – n.red.) atacă statele NATO, noi cu ce ne aparăm în acele două-trei săptămâni până vine NATO după Articolul 5?»”, a mai afirmat Dan Dungaciu.

Ce primeşte România în schimb? Şanse mari să fie nimic

Dacă se va decide până la urmă ca România să trimită Patriot în Ucraina, ar trebui să cerem ceva la schimb. Analistul trage şi aici un semnal de alarmă.

Suntem o ţară care nu prea reuşeşte să negocieze la nivel internaţional. Este oferit exemplul Spaţiului Schengen, în care nici acum nu am fost primiţi integral.

Va fi greu de crezut că vom primi ceva în schimb şi de data aceasta, pe subiectul Patriot, lasă de înţeles Dan Dungaciu.

„Marea problemă, apropo de ce ar putea cere România, este că, din păcate, România n-a cerut aproape nimic pentru nimic.

Performanțele României, o Românie care n-a reușit să negocieze nici măcar intrarea în Schengen, va fi foarte greu să fie convingătoare în raport cu populația României că vom primi ceva în schimb. Ce a primit România în schimb în ultima vreme?”, a mai spus analistul.