La sfârșitul anului trecut, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care face posibilă plata de premii către funcţionarii ANAF. Astfel, se constituie un fond de stimulente pentru care se alocă o cotă de 15% din încasările provenind din obligaţii fiscale “ca urmare a unor impuneri suplimentare, din valorificarea bunurilor confiscate în cazul de contravenţii constatate de ANAF, precum şi din prejudiciile şi confiscările de sume din dosare penale iniţiate ca urmare a unor sesizări ale funcţionarilor ANAF”.
Părerea expertului
“Reglementarea care permite stimularea inspectorilor fiscali din sumele stabilite suplimentare o văd ca un lucru pozitiv. Nu știu însă cum se va împăca cu Legea salarizării unitare”, este de părere Dragoș Pătroi. Cu toate acestea, deși în principiu susține ideea, consultantul arată că actuala formă nu este una echilibrată.
“Procentul este de 15%, nici nu mi se pare mare. E ok, dă-le 15%! Dar care sunt responsabilitățile lor atunci când pierd în instanță, atunci când pierd contestații? Ti-ai făcut treaba, ai constatat niște sume, le-ai încasat și contribuabilul nu le-a contestat, nu e nicio problemă, poate să fie procentul și mai mare. Dar pune și niște sancțiuni. Adică atunci când tu faci cinci procese verbale și pierzi în instanță patru… Aici se mai poate ajunge la o situație: se face raportul de inspecție fiscală, se emite decizia de impunere, se plătește, se constituie fondul de stimulente și ulterior contestă în instanță – are termen de 45 de zile pe contestație administrative, iar apoi șase luni de zile – și te trezești în situația în care trebuie să dai banii înapoi. Adică, bun, ia-ți această formă de remunerare, mi se pare chiar ok, dar să fie și o formă de răspundere împotriva inspectorilor fiscali în momentul în care stabilesc abuziv anumite obligații fiscale”, explică Pătroi cum ar trebui să arate măsura ca de pe urma ei să aibă de câștigat toată lumea: inspectorii, bugetul de stat, dar și agenții economici.