In ziua de azi, angajatul cu tot salariul trecut in cartea de munca e persoana rara. Proprietarii de firme fug ca dracul de tamaie de taxele pe leafa. In vreme ce salariul e trecut in scripte la 1,4 milioane lei, nivelul minim pe economie, restul banilor se dau pe sub masa sau se cauta forme legale: conventii de prestari servicii, de colaborare, de drepturi de autor.
O modalitate mai simpla pare a fi infiintarea unei SRL. Cu o investitie initiala de 4-5 milioane de lei, firma este facuta. Prin aceasta firma o persoana va presta servicii mai avantajos decat din pozitia de angajat. In primul rand, impozitul de 40% pe venitul personal va fi inlocuit cu 1,5% in cazul unei firme cu mai putin de 100.000 euro cifra de afaceri.
Sa luam cazul unui venit de 30 de milioane de lei lunar. Firma va vira lunar 19% TVA si trimestrial 1,5% la venituri. Chiar fara nici o deducere de TVA, rezulta aproximativ sase milioane lei, adica 20% impozit.
Spre comparatie, taxele pe salariu se ridica la circa 13 milioane lei: 40% impozit pe venit, plus taxele pentru sanatate, asigurari sociale, fond de invatamant si alte fonduri speciale. Dublu decat in cazul unei firme.
Cu un contabil bun, TVA datorata va fi adusa spre zero (echilibrand intrari – iesiri). Adaugati 5% impozit pe dividende si o asigurare de pensii, si tot iesiti mai bine ca patron.
Patron in loc de angajat
9 august 2001, 12:00
Ultima modificare în 9 august 2001, 15:00
In ziua de azi, angajatul cu tot salariul trecut in cartea de munca e persoana rara. Proprietarii de firme fug ca dracul de tamaie de taxele pe leafa. In vreme ce salariul e trecut in scripte la 1,4 milioane lei, nivelul minim pe economie, restul banilor se dau pe sub masa sau se cauta forme legale: conventii de prestari servicii, de colaborare, de drepturi de autor. O modalitate mai simpla pare a fi infiintarea unei SRL. Cu o investitie initiala de 4-5 milioane de lei, firma este facuta. Prin a
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- 70 de ore pentru permisul auto
- Jumatate din firmele straine au murit de mult
- 400.000 de firme isi schimba actele
- Un invins – Daewoo si un invingator – Renault
- Inca trei luni pentru chiriasi si proprietari
- Din august, Libertatea Online mult mai aproape de vizitatorii sai
- Premiile Anuale pentru Inovatie Kent Explora
- Liana Stanciu a stat cateva luni printre rechini
- Turisti multi pe litoral, dar saraci
- Romania a devenit un exportator de personal