Declararea unor cifre care sfideaza statistica este numai una din chestiunile pentru care patronatele din Romania ar trebui sa dea niste explicatii. Mai ales ca nimanui nu-i este clar cate companii reprezinta ele de fapt.

Organizatiile numite “reprezentative la nivel national” au declarat un anumit numar de salariati pe care membrii lor, companiile, i-ar detine. Asta tocmai pentru a obtine hotararea judecatoreasca de “reprezentativitate”. Problema este ca, insumati, salariatii declarati ai patronatelor sunt de aproape doua ori mai multi decat numarul total de angajati din intreaga economie nationala. Potrivit estimarilor noastre si datelor dintr-un studiu al Observatorului European al Relatiilor Industriale (EIRO), care functioneaza in cadrul Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca, acest numar ajunge la peste sapte milioane de salariati, pe cand in toata tara avem numai 4,5 milioane.


Liderii patronatelor spun ca vinovati de “umflarea” cifrelor sunt intotdeauna “ceilalti”. “Apare o supralicitare a numarului de membri tocmai pentru a forta reprezentativitatea. Noi suntem singurii cu adevarat reprezentativi la nivel de ramura”, spune Laurentiu Plosceanu, vicepresedinte al ARACO. Potrivit lui, asociatia reprezinta 250.000 de angajati din 330.000 cati sunt in total in constructii. In schimb, UGIR 1903 a declarat peste 1,8 milioane de angajati, iar CONPIROM, peste 1.450.000. Situatia dateaza inca din anul 2003, cand EIRO a realizat, in colaborare cu Institutul de Economie Nationala (IEN), o prima analiza a miscarii patronale din Romania. Numai sase organizatii din cele unsprezece reprezentative insumau 5,4 milioane de salariati. Urmatorul studiu al Fundatiei realizat cu date actualizate pe aceasta tema, se afla in curs de finalizare. Intre timp, patronatele se lauda cu cresterea numarului de membri si, implicit, de salariati: UGIR 1903 si Consiliul National pentru IMM spun ca cifrele sunt mult mai mari decat la ultima evaluare. In plus, au mai aparut doua organizatii reprezentative: Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), care reuneste trei confederatii ce erau deja pe lista, si Uniunea Patronatului Roman (UPR), care include sase organizatii, si ele la fel de reprezentative. In timp ce ACPR a fost admisa membra a doua organizatii patronale internationale, UPR “a criticat decizia UNICE de a admite ca membru ACPR”, se arata intr-o alta analiza EIRO. si asa mai departe.


De fapt, care este miza acestei lupte? “In primul rand, este vorba despre negocierea contractelor colective de munca”, spune Diana Preda, cercetator principal la IEN. “Au dorit sa se asigure ca au un cuvant de spus dar, pana la urma, avem de-a face cu reversul medaliei”, explica Diana Preda. Apoi, asa cum au propus chiar organizatiile in discutiile pentru modificarea Legii Patronatelor, mai exista posibilitatea accesului preferential la anumite imobile publice sau participarea la consultari cu autoritatile. Practic, miscarea patronala este atat de scindata, incat isi pierde credibilitatea.
“Chiar si in raportul de tara al Comisiei Europene sunt mentionate carentele miscarii patronale. Trebuie cumva gasita o procedura de control al declaratiilor”, spune Serghei Mesaros, responsabil de relatia cu patronatele in cadrul Ministerului Muncii. Chiar si organizatiile admit acest lucru:
“Trebuie sa gasim o formula pentru a monitoriza declaratiile si felul cum se acorda decizia de reprezentativitate”, spune Marcel Diaconu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mase Plastice. A doua mare problema, pe langa contestatele declaratii privind numarul de salariati, o constituie suprapunerea companiilor si organizatiilor in cadrul structurilor patronale. Potrivit actualei legi, o federatie poate fi membra in mai multe confederatii, un patronat, in mai multe organizatii din cele amintite si o firma, in toate cele de mai sus. Cate firme distincte reprezinta de fapt patronate? Nu se stie exact. Deocamdata, Ministerul Muncii si organizatiile nu s-au pus de acord daca este bine sa se propuna, prin noua lege ce va intra in Parlament, limitarea asa numitei “libertati de asociere”.


“Doua la primarie”, doua la patronat, doua la confederatie…

Patronatele reprezentative si datele declarate de acestea

Patronatul Numar de companii

Numar salariati

UGIR 1903 7.567 1.850.000
CONPIROM 2.572 1.450.000
CoNPR 371.000
UGIR 325.000
UNPR 1.712 493.000
CNPR 18.171 477.468
ARACO 1.180 394.324
Total circa 40.000(estimare Capital) 5.361.000



Sursa: Observatorul European al Relatiilor Industriale



Din datele transmise de catre patronate Institutului de Economie Nationala, se observa ca numai sapte dintre cele unsprezece organizatii insumeaza aproape 5,4 milioane de salariati, cu toate ca numarul total de salariati in Romania era de 4,6 milioane in 2002, cand au fost depuse declaratiile respective. In prezent, se fac noi evaluari. Potrivit datelor preliminare, patronatele spun ca numarul de membri “a crescut mult”, in plus, au mai aparut doua organizatii. In total, numarul ajunge la peste 7 milioane de salariati.