Directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, consideră că există o degringoladă a modificărilor Codului Muncii în Parlamentul României care se va traduce în companii româneşti mai puţin competitive, cu costuri mai mari pentru lucruri care nu sunt o prioritate în aceste momente dificile.
O degringoladă a modificărilor Codului Muncii
Acesta a făcut referire la „felul în care parlamentarii au înţeles să transpună directivele europene şi să modifice Codul Muncii, afectând astfel competitivitatea mediului de afaceri”.
„S-a modificat Codul Muncii. Surpriză. Cele mai multe companii din România habar nu aveau. Membrii Concordia ştiau pentru că am urmărit aceste modificări legislative, am atras atenţia că ele pun foarte multe probleme, dar Parlamentul a decis totuşi să adopte multe dintre aceste modificări. Vreau să folosesc acest prilej ca să atrag atenţia pe un ton cât se poate de serios că există o degringoladă a modificărilor Codului Muncii în Parlamentul României care se va traduce în companii româneşti mai puţin competitive, cu costuri mai mari pentru lucruri care nu sunt o prioritate în aceste momente dificile. Prioritatea pentru noi astăzi este să facem faţă preţurilor mari la energie şi să nu scadă puterea de cumpărare a angajaţilor”, a menţionat Radu Burnete, potrivit unui comunicat.
Coaliția de guvernare trebuie să pună ordine în acest haos
Potrivit acestuia, Directiva spune să se folosească termenul „previzibil” în anumite reglementări ale relaţiilor de muncă, însă „parlamentarii decid să folosească ‘favorabil’, care poate însemna orice”.
„Deci dispute, procese, costuri. Este foarte bine că parlamentarii vin cu idei din circumscripţiile lor, dar este rolul coaliţiei de guvernare să aibă o privire de ansamblu asupra economiei şi a companiilor fiindcă nu putem să aruncăm în cârca lor tot ce ne trece prin cap. Zi liberă pe 6 ianuarie. Zi liberă pe 7 ianuarie. Concediu paternal plătit de angajator, deşi cel maternal este plătit de stat. Zile libere în plus dacă sărbătorile legale sunt în weekend. Transpunem directive cum împodobim pomul de Crăciun. Ce mai contează câteva globuri în plus? Contează. Iată că acum oamenii trebuie să renunţe la contracte de muncă dacă au mai multe şi se suprapune programul. În era digitalizării şi telemuncii”, a mai spus Radu Burnete.
El a menţionat că economia românească a rezistat bine în acest an complicat, dar ceea comunică membrii confederaţiei este că „foarte mulţi dintre ei sunt cu apa până la gât, în special în sectoarele industriale afectate puternic de preţurile la energie şi disfuncţionalităţile din lanţurile de aprovizionare”.
„Coaliţia de guvernare trebuie să facă o ierarhie foarte clară şi să pună un pic de ordine în acest haos legislativ fiindcă altfel vom deconta falimente sau mai multă muncă la negru şi ne vom întreba retoric, surprinşi, de unde şi de ce?”, a adăugat Burnete.