Patronatele din transporturile rutiere UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicită Guvernului să adopte în şedinţa de miercuri tarifele maximale RCA conform OUG 54/2016, ameninţând că, în caz contrar, în scurt timp, vor fi reluate protestele naţionale, potrivit unui comunicat de presă comun al patronatelor.
Transportatorii rutieri solicită aplicarea imediată a tarifelor de primă RCA maxime care au fost determinate pe baza metodologiei adoptate de Consiliul ASF pe dată de 5 octombrie, după ce în ultima lună companiile de asigurări au crescut din nou preţurile RCA, tarifele pentru un camion la clasa B0 fiind de peste 25.000 de lei/an, se arată în comunicat.
'Având în vedere situaţia actuală a transportatorilor care nu-şi pot permite plata extrem de mare şi nejustificată a poliţelor RCA, situaţie care distorsionează major piaţa transporturilor rutiere, prin excluderea transportatorilor români, solicităm Guvernului să aprobe astăzi tarifele maximale RCA', spun transportatorii.
Potrivit acestora, în acest moment peste 20% din capacitatea de transport rutier a ţării este blocată din lipsa resurselor financiare pentru reînnoirea poliţelor RCA datorită tarifelor inaccesibile, total nejustificate, practicate de către asigurători în ultimele luni.
Această situaţie se acutizează permanent şi determină efecte sociale deosebit de grave prin disponibilizări zilnice ale şoferilor şi personalului auxiliar care vor greva fondurile de asistenţă socială ale bugetului de stat, mai spun transportatorii.
Tarifele maximale pentru RCA stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea fi aprobate de către Guvern în următoarele două zile, a declarat luni preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, în cadrul audierilor din Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.
'Sperăm ca în următoarele două zile Guvernul să aprobe tarifele maximale pentru RCA. Există un consens în piaţă să mergem o perioadă pe tarifele maximale care nu sunt publice, pe motiv că nu au nicio valoare până ce nu sunt aprobate şi devin lege', a mai spus Negriţoiu.
Acesta susţine că s-a ajuns la o soluţie acceptabilă privind tarifele RCA şi acesta este 'maximul pe care ASF l-a putut face'.
Potrivit şefului ASF, pentru calculul tarifelor RCA au fost mai multe scenarii, mai ales în ceea ce priveşte cheltuielile de achiziţii şi administrare, iar Autoritatea a angajat şi un consultant independent pentru a verifica modul în care au fost stabilite tarifele maximale.
În 17 octombrie, ASF a anunţat că a aprobat Raportul cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule.
Astfel, instituţia propune ca transportatorii să plătească o primă RCA de maximum 7.534 de lei pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone în timp ce pentru autovehiculele de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri prima maximă va fi de 6.600 lei.
În cazul persoanelor fizice, pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, al cărui posesor are vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, tariful de primă maxim este de 610 lei.
Potrivit ASF, formula de calcul cuprinde frecvenţa daunelor, dauna medie, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR), inflaţia daunelor şi încărcarea de siguranţă, care determină prima de risc, la care se adaugă cheltuielile de achiziţie şi administrare, fixe şi variabile, precum şi încărcarea de Bonus/Malus (15%) şi cota de profit (1%).