Federaţiile patronale UGIR 1903, condusă de Ioan Cezar Corâci (foto) şi COMPIROM au trimis FMI o scrisoare deschisă în care cu solicitările pe care le au faţă de instituţia financiară internaţionalp
Cele patru puncte esenţiale din document sunt următoarele:
- Acordarea unui sprijin direct pentru obţinerea de credite, care să compenseze deficitul de fonduri necesar companiilor pentru derularea activităţii. Patronatele vor ca Fondul să intervină pe societăţile mamă ale băncilor din România.
- Sprijin din parteea FMI, atunci când Guvernul de la Bucureşti va solicita Comisiei Europene aprobarea pentru capitalizarea efectivă a EximBank şi CEC Bank, măsuri care intră sub regimul reglementărilor privind ajutorul de stat.
- Propunerea, adresată Comisiei Europene, a unor măsuri de relaxare a condiţiilor de acordare a fondurilor europene, de reducere a plafonului de cofinanţare, precum şi măsuri de creştere a avansurilor şi a restrângerii termenelor de plată.
- Fondul să dea dovadă de mai multă flexibilitatea atunci când evaluează dacă guvernul şi-a îndeplinit angajamentele asumate în acord şi în scrisoarea suplimentară, ţinând cont de contextul economic nefavorabil.
Reprezentanţii celor două federaţii patronale se află, în prezent, la discuţii la sediul delegaţiei FMI alături de alţi reprezentanţi ai patronatelor.