''Suntem de mult timp o ţară a imigraţiei şi trebuie să rămânem astfel'', a declarat Ulrich Grillo, într-un interviu pentru agenţia germană de presă DPA. ''Ca ţară prosperă, precum şi dintr-un sentiment de caritate creştină, ţara noastră ar trebui să primească mai mulţi refugiaţi'', a afirmat Grillo, precizând că se distanţează ''foarte clar de neonaziştii şi rasiştii care se adună la Dresda şi în altă parte''.
Aproximativ 17.500 de persoane au demonstrat luni seara la Dresda, în estul Germaniei, pentru a denunţa ceea ce ei au prezentat drept o islamizare a Germaniei, potrivit AFP, care notează că a fost cea de-a zecea zi de luni când s-a organizat o astfel de manifestaţie, dar că niciodată ea n-a atins o astfel de amploare. Nici o altă manifestaţie nu este prevăzută pentru lunea viitoare, între Crăciun şi Anul Nou.
Manifestaţiile provoacă o emoţie puternică, îndeosebi printre responsabilii politici, inclusiv cancelarul Angela Merkel, şi au determinat ieşirea în stradă a mii de contramanifestanţi. În întreaga Germanie, luni seara, apărătorii dreptului de azil au fost mai numeroşi decât adversarii lui.
''Manifestaţiile de luni'' îi reunesc îndeosebi pe cei care se tem de o ascensiune a islamismului în Germania, pe fondul unui aflux masiv de refugiaţi care părăsesc zonele de conflict din Siria, Afganistan sau din Irak.
''Trebuie să ne opunem tuturor formelor de xenofobie'', a subliniat directorul puternicei federaţii, din care fac parte peste 100.000 de întreprinderi cu un total de opt milioane de salariaţi.
Ulrich Grillo a reamintit că Germania, ţară a cărei populaţie este îmbătrânită, are nevoie de forţă de muncă străină calificată. ''Din cauza evoluţiei noastre demografice, asigurăm creşterea economică şi prosperitatea cu ajutorul imigraţiei'', a estimat el.
În 2013, Germania avea circa 7,3 milioane de străini pe teritoriul său, la o populaţie de circa 81 milioane de locuitori, fiind vorba de un nivel record de când se întocmesc statistici în domeniu. Ţara, cunoscută pentru situaţia sa economică bună, cu un şomaj mic, a devenit principala destinaţie a imigraţiei în Europa.
AGERPRES