'Timpul ezitărilor, al tergiversărilor şi al jumătăţilor de măsură a expirat', a avertizat într-un document de aproximativ 100 de pagini Mouvement des entreprises de France (Medef), cea mai importantă organizaţie patronală din Franţa.
Presat de Guvernul de la Paris să completeze măsurile guvernamentale de sprijinire a companiilor, Medef susţine că prin planul său poate crea un milion de locuri de muncă în cinci ani, dintre care 100.000 numai prin eliminarea a două din sărbătorile legale. În prezent, în Franţa sunt 11 sărbători legale pe an, o cifră apropiată de media europeană, pe care Medef vrea să o aducă la nouă, acelaşi nivel cu cel din Germania, prima economie a zonei euro şi deseori considerată modelul care ar trebui urmat de Paris.
De asemenea, pentru a lupta împotriva flagelului şomajului de lungă durată, patronatul francez a evocat miercuri 'punerea în discuţie' a salariului minim pe economie, Medef solicitând introducerea unor contracte de muncă care să prevadă un salariu 'tranzitoriu' mai mic decât salariul minim pe economie, completat însă de un ajutor public. Medef susţine că nivelul salariului minim pe economie, aproximativ 1.700 de euro pe lună, este mult prea ridicat pentru a permite reintegrarea în câmpul muncii a celor care nu au mai muncit de un an. O situaţie similară există şi în ceea ce priveşte programul de muncă, Medef solicitând revizuirea principiului potrivit căruia durata legală a programului săptămânal de lucru este de 35 de ore, în ideea de a oferi posibilitatea unor prelungiri negociate în cadrul fiecărei companii.
Aşa cum era de aşteptat, prezentarea oficială a planului patronatului a fost întâmpinată cu un val de critici din partea sindicatelor. Potrivit principalului sindicat francez, CGT, proiectul reprezintă 'un recul social periculos' în timp ce un alt sindicat, CFE-CGC, a cerut Medef să înceteze cu politica sa de supralicitare permanentă.
Programul Medef a fost dezvăluit în aceeaşi zi în care au fost publicate o serie de date statistice care arată că după nouă luni de creştere continuă, şomajul a scăzut uşor în luna august. În pofida scăderii cu 11.000 de persoane în luna august, numărul şomerilor din Franţa se apropie de pragul de 3,5 milioane de persoane pe fondul stagnării economiei franceze. AGERPRES