Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) solicită autorităţilor eliminarea accizei la vinurile spumoase şi spumante, care nu există în majoritatea statelor Uniunii Europene.

„Toate statele membre ale UE producătoare de vin, cu excepţia Germaniei şi a Ungariei au stabilit nivelul accizei la valoarea zero la vinul spumant, încurajând astfel producţia viticolă şi comerţul cu vinuri, ceea ce, în mod evident, conduce şi la obţinerea de venituri superioare pentru bugetele naţionale”, se arată într-un comunicat al Patronatului Vinului.

În schimb, Ministerul Finanţelor a majorat în primăvara acestui an accizele la băuturile spumante de la 34 de euro la 45 de euro pe hectolitru.

Limite la producţia pentru autoconsum

Totodată, patronatul a solicitat Ministerului Agriculturii şi celui al Finanţelor introducerea unei limite de producţie pentru autoconsum  la 30 de hectolitri pe an şi coborârea plafonului maxim pentru care nu este necesară obţinerea autorizării de antrepozitare fiscală de la 200 de hectolitri pe an la 30 de hectolitri pe an.

Patronatul consideră că aceste măsuri vor crea efecte pozitive în economie, precum eliminarea concurenţei neloiale a celor care produc cantităţi „industriale”, fiscalizarea profitului şi a TVA şi protejarea consumatorilor prin controlul calităţii vinului introdus pe piaţă.

PNVV estimează la 70 – 100 de milioane de euro pierderile la bugetul de stat din nefiscalizarea cantităţilor de vin care sunt considerate autoconsum.

Producţia de vin ar putea scădea în acest an la nivelul lui 2007, respectiv 5,3 milioane de hectolitri, în scădere faţă de producţia de 6,3 milioane de hectolitri de anul trecut, potrivit estimărilor patronatului.

DETALII:
Citeşte şi Pachetele de ţigări se scumpesc de azi cu 40 de bani