Membrii Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) susțin că ineficiența unor angajați din instituțiile publice centrale și locale a împiedicat dezvoltarea turismului românesc. Așadar, aceștia amenință cu proteste.
Membrii FPTR îl amenință pe Radu Oprea cu primul protest din turismul românesc
Membrii Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au comunicat, în urma unei întâlniri, că activitatea ineficientă a unor angajați din instituțiile publice centrale și locale a avut un impact semnificativ asupra împiedicării dezvoltării turismului românesc. De asemenea, prin intermediul legislației adoptate, nu s-a avut în vedere eliminarea birocrației și a intereselor unor grupuri de influență. Acestea continuă, așadar, să-și mențină anumite privilegii.
Prin urmare, aceștia îl amenință pe Ministrul Economiei, Radu Oprea, cu primul protest din turismul românesc.
„Având în vedere că noi, cei din turism, care reprezentăm cu mult peste 500.000 de votanți, nu am demarat și nu am organizat niciodată proteste, nu dorim ca domnul Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, să fie nevoit să gestioneze prima grevă a operatorilor economici din turism”, au transmis membrii FPTR într-o declarație comună.
Potrivit comunicatului, membrii FPTR „înțeleg perfect problemele deosebite pe care le are în prezent domnul ministru, inclusiv numeroase deplasări în străinătate”. Cu toate acestea, sunt total nemulțumiți că în cele șapte luni de mandat, a refuzat orice discuție cu ei. Potrivit membrilor Federației, nu a dispus nici măsuri organizatorice care nu ar fi implicat un efort financiar semnificativ, cel puțin pentru:
- reorganizarea autorității publice centrale in domeniul turismului;
- modificarea și completarea actualei legislații primare și secundare în vederea relansării turismului;
- revizuirea Ordinelor de ministru pentru constituirea:
– Consiliului Consultativ al Turismului,
– Consiliului de Brand Turistic Național,
– Comisiei de avizare a Organizațiilor de Management al Destinației.
Mai multe unități turistice, închise după incendiul de la Ferma Dacilor
După incendiul tragic de la Ferma Dacilor, în urma căruia opt persoane și-au pierdut viața, proprietarii de unități turistice au fost supuși unui intens val de controale, în special din partea Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), care este subordonată ministrului Economiei.
Din cauza unor nereguli în funcționare, mai multe unități turistice au fost închise. Ministerul Economiei este responsabil pentru clasificarea unităților de turism, acordând certificate care indică numărul de stele sau de margarete, în funcție de tipul de unitate (hotel sau pensiune).
Cu toate acestea, Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), o structură a Ministerului, a organizat mai multe echipe de comisari care au efectuat verificări pe teren pentru a evalua legalitatea funcționării unităților turistice. Această acțiune a fost inițiată după tragicul incendiu de la Ferma Dacilor din Județul Prahova. În urma tragicului incident, au pierit opt persoane, inclusiv copii.