Operatorii din turism au remarcat in ultimul timp ca multi turisti vin la agentii si nu mai spun „Vreau cazare la hotelul Craiova”, de exemplu, ci solicita locuri la hotelurile lui Micula. Sau la hotelurile lui Copos si nu la Astoria sau Europa. Sau la hotelul lui Iacobov sau Paunescu. Nume de oameni de afaceri cunoscute de tot poporul si despre care se stie ca au cumparat active pe malul Marii Negre, devenind unii dintre baronii litoralului. Exista insa si alti oameni de afaceri care au investit sume mari pe litoralul romanesc. Persoane despre care se cunosc putine lucruri si acestea doar pe plan local, cum ar fi verii Dusu, fratii Brailoiu, familia Butnaru si lista poate continua.
Pe malul romanesc al Marii Negre sunt in prezent aproape trei sute de hoteluri, cele mai multe de doua si trei stele si cu vechime de peste 30 de ani. Se pare ca finalizarea privatizarii in turism anul trecut a dat startul concurentei intre noii proprietari de hoteluri de pe litoral. Pentru a le aduce la standardele internationale, multi dintre patroni au investit sume mari, atat pentru refacerea fatadelor si a interioarelor, cat si pentru alte dotari, cum ar fi piscine, parcari, terenuri de tenis, restaurante etc. „Pe litoral s-au investit in ultimul an circa 45 milioane de dolari in modernizarea unitatilor de cazare”, sustine Dinel Saizu, director in fostul Minister al Turismului.
Majoritatea proprietarilor de hoteluri considera ca investitiile in turismul de pe litoral sunt profitabile, desi cea mai mare parte a hotelurilor sunt functionabile doar doua, cel mult trei luni pe an, in perioada sezonului estival.

Hotelurile din Mamaia au devenit afaceri de familie

Fratii Liviu si Ovidiu Brailoiu au devenit proprietarii Complexului Palas-Pelican din Mamaia, in urma unei licitatii organizate, in anul 1998, de fostul FPS, achizitionand pachetul majoritar de actiuni. In 2000, ei au cumparat si celelalte actiuni pe care le detinea SIF Transilvania. Intregul complex a fost achizitionat cu ceva mai mult de zece miliarde de lei. „Numai pentru un singur hotel (Palas) investitiile necesare pentru a schimba gradul de confort de la doua la patru stele s-au ridicat la trei milioane de euro”, sustine Liviu Brailoiu. Fratele sau Ovidiu considera ca ” investitia merita, este o afacere buna, dar profitul obtinut depinde si de cat de bun este sezonul. Aici intervin mai multi factori, in principal conditiile meteorologice”.
Florin Butnaru, fiul viceprimarului din Constanta – Aurel Butnaru -, este noul proprietar al hotelului „Parc” din Mamaia. L-a achizitionat prin leasing, cu clauze irevocabile de vanzare in baza Ordinului nr. 88/1997, privind privatizarea societatilor comerciale din turism care aveau contract de inchiriere sau asociere cu unitatile de profil. Florin Butnaru a avut hotelul „Parc” in perioada 1992-1995 in locatie de gestiune, iar intre 1995 si 2000 in contract de asociere prin participatiune. „Am achizitionat activul cu un milion de dolari, si am mai investit inca o jumatate de milion de dolari”, ne-a declarat Butnaru, care a mai spus ca la vremea respectiva aceasta era cea mai acceptabila forma de privatizare.
Proprietarii hotelului Savoy din Mamaia sunt sotii Angela si Ion Zahiu. Lucreaza in turism de peste 20 de ani, insa proprietari au devenit din 1995. In perioada 1992-1995 au avut un contract de locatie de gestiune pe acest hotel incheiat cu statul. Investitia totala in complexul Savoy se ridica la patru milioane de dolari, astazi avand in dotare si o clinica de balneologie si geriatrie.
Holdingul Spring Time, pe locul doi in topul patronilor litoralului, se poate lauda cu un portofoliu compus din hotelurile Select**, Perla***, Majestic**** si complexul Coral Beach din Mamaia, Transilvania*** din Olimp si Cozia** din Jupiter. „In total, 2.700 de locuri de cazare, in care am investit din 1999 incoace aproape zece milioane de dolari, avand anul trecut o cifra de afaceri de 130 miliarde de lei”, spune Nicolae Buzdun, administratorul hotelurilor.
Alti importanti proprietari de hoteluri din Mamaia sunt Grupul Unita, care detine hotelurile Amiral si Comandor, precum si Cristi Borcea, directorul executiv al clubului de fotbal Dinamo, care are hotelul Dacia.

Greii Litoralului s-au concentrat la Neptun

Cine a auzit de verii Dusu? Intr-un top al Ministerului Turismului, referitor la cei mai mari detinatori de active, Ioan si Niculae Dusu din Constanta (veri primari) se afla pe locul trei. Ei detin impreuna cinci hoteluri pe litoral, patru la Neptun si unul la Mamaia, in total avand 520 locuri de cazare.
Pe plan local se stie ca verii Dusu sunt proprietarii uneia dintre cele mai importante fabrici de BCA din zona si chiar din tara. Despre investitiile lor in turism putine lucruri se cunosc. Prima investitie de acest gen a fost facuta in 1996. Atunci au cumparat mai intai pachetul majoritar detinut de stat la hotelul Condor** din Mamaia. In 2002, acest hotel le-a adus un profit net de 100.000 de dolari. Apoi au achizitionat si restul actiunilor la acest hotel, care erau in posesia SIF Transilvania. De anul trecut, insa, prin cumpararea pachetului de actiuni detinut de Ministerul Turismului (60%) la societatea comerciala Sulina Estival – rupta din SC Neptun Olimp SA – au devenit proprietarii a inca patru hoteluri: Dobrogea, Sulina, Delta si Traian din Neptun. Pretul cu care si-au adjudecat aceste actiuni la licitatia organizata de Ministerul Turismului a fost de 50,4 miliarde de lei. Anul acesta, in luna martie, au cumparat si partea SIF Transilvania de 40% la SC Sulina Estival, cu circa 18 miliarde de lei. In prezent, Celco SA are un program de investitii de doua milioane de dolari, ce va fi demarat din aceasta toamna la hotelurile sale din Neptun. Niculae Dusu considera ca investitiile in turism sunt un plasament sigur.
Nou intrat in categoria proprietarilor de hoteluri pe litoral este si Aurel Besliu, presedintele consiliului de administratie si unul din actionarii societatii Cocor SA, care administreaza magazinul cu acelasi nume din Capitala. Anul trecut, la licitatiile organizate de Ministerul Turismului, Cocor SA a reusit sa puna mana pe hotelul Galati, unul din cele mai ravnite hoteluri din Neptun. Pe langa acesta, a mai cumparat hotelul Ovidiu si o vila la Eforie, platind in total trei milioane de dolari, la care se adauga inca trei milioane USD investite in transfomarea hotelului Galati intr-un complex hotelier de trei stele. Modernizat in intregime, hotelul va fi deschis tot anul si va avea sali de conferinte, precum si o baza de tratament. „Noi estimam ca vom avea un grad de ocupare de 80% si un profit de 300.000 de dolari in acest an. Investitia totala va fi recuperata in sapte-zece ani, insa un hotel renovat poate fi vandut oricand la un pret bun. Acesta este unul din motivele pentru care am investit in industria hoteliera. In al doilea rand, este o industrie in care se obtine un profit minim si nu trebuie sa astepti luni intregi sa ti se plateasca serviciul prestat”, explica Aurel Besliu.
Conform informatiilor furnizate de Ministerul Turismului, printre alti proprietari de hoteluri in Neptun-Olimp se numara si armatorul Gheorghe Bosanceanu din Constanta cu hotelul Oltenia – Olimp, Dan Iosif si Ovidiu Tender – hotel Moldova,
Societatea Ambasador din Bucuresti (cea care detine hotel Ambasador din Capitala) este noul proprietar al hotelului Decebal***. A investit 600.000 USD in renovarea integrala a acestuia, pentru a-l clasifica la trei stele. Anul trecut, Ambasador SA a achizitionat la licitatiile organizate de Ministerul Turismului pentru privatizare 54% din hotelul Decebal, contra sumei de 22,1 miliarde de lei, iar la inceputul acestui an a reusit sa cumpere cu 3,5 miliarde de lei pachetul de actiuni de 40% pe care SIF Transilvania il detinea la acelasi hotel. „Cred ca hotelul va avea anul acesta un grad de ocupare de 90% si un profit de 150.000 USD”, afirma George turna, unul dintre cei cinci actionari de la Ambasador.r
r
Eforie are patroni de la mic la marer
r
Cel mai mare investitor din Eforie Nord este George Copos, proprietarul grupului Ana. In prezent, el se afla pe locul trei in topul celor mai mari detinatori de locuri de cazare pe litoral. Grupul condus de George Copos are in Eforie Nord doua hoteluri: Astoria**** si Europa*****. r
Complexul Europa, cumparat de grupul Ana de la AVAB pentru 2,7 milioane USD, a beneficiat de o investitie de 24,5 milioane de euro, in urma careia cele 221 de camere au fost clasificate la cinci stele. In plus, au fost create un centru de tratament si un centru de conferinte, au fost amenajate o piscina exterioara, terenuri de tenis, un parc natural cu o suprafata de 25.000 metri patrati si o plaja care se intinde pe 10.000 metri patrati. Complexul Europa va fi deschis tot timpul anului. In ceea ce priveste hotelul Astoria****, grupul Ana a investit 2,5 milioane euro pentru clasificarea lui de la doua la patru stele. Hotelul dispune de 97 de camere, 10.000 metri patrati de plaja amenajata si 6.000 metri patrati de parc. r
La capitolul fost administrator/actual proprietar, Mihaela Minca, asociat unic la firma Bel-Air Inex SRL, este un bun exemplu. Ea a devenit din acest an proprietara Complexului Carmen din Eforie Nord, dupa un proces indelungat in instanta avut cu fostul proprietar – societatea comerciala Eforie SA. Mihaela Minca a cumparat in leasing acest complex pe care l-a avut in locatie de gestiune din anul 1992. „Nu va spun cat a durat pana r
s-au semnat actele de punere in posesie, motiv pentru care am actionat societatea in instanta, care mi-a dat castig de cauza, si de-abia anul acesta am devenit proprietar”, ne-a spus Mihaela Minca.r
Complexul detine un hotel de doua stele cu 48 de locuri de cazare, restaurant, bar si terasa. Valoarea investitiei in acest imobil se ridica, pana in prezent, la 200.000 de dolari. r
r
Vox Maris, prima investitie privata in Costinestir
r
Cea mai importanta investitie din statiunea Costinesti ii apartine lui Nicusor Nastase, proprietarul complexului Amiral. A pornit afacerile in turismul de pe litoral in urma cu zece ani, construind prima discoteca privata de la Marea Neagra – Vox Maris – devenita in timp una dintre cele mai cunoscute si populate locatii din zona. In 2000 si-a extins afacerea, achizitionand complexul de vile Amiral din aceeasi statiune cu circa doua milioane de dolari. Detine in prezent 21 de vile, clasate la trei si patru stele, cu 350 de camere in total respectiv 700 de locuri de cazare. Nicusor Nastase sustine ca afacerile din turism sunt profitabile atata timp cat sunt facute la standardele internationale. „Investitia totala efectuata de firma mea – Vox SA la Costinesti, se ridica la circa zece milioane de dolari, iar profitul net obtinut anual este de circa 100.000 de dolari”, ne-a declarat Nicusor Nastase. r
Un alt proprietar de vile din Costinesti este si Luminita Mazilu. Ea a cumparat de la BTT fostul complex de vile – Belvedere din Costinesti – cu peste cinci sute de milioane de lei. Pentru ca aceste vile erau mai mult ruine, dupa cum sustine Luminita Mazilu, a trebuit sa investeasca cateva sute de mii de dolari pentru a le aduce la un anumit standard. Insa noua proprietara nu este prea multumita de cum ii merg afacerile. „Daca si anul acesta va fi la fel de prost ca anul trecut, nu merita investitia, dar in turism nu poti fi decat optimist”, ne-a mai spus Luminita Mazilur
r
Jupiter vine din urmar
r
Singurul club all-inclusive – complexul Tismana*** din Jupiter – contractat de catre al treilea mare tour-operator european, compania germana ITS, apartine familiei Elena si Bebe Stan. Fosti lucratori in turism, ei au cumparat hotelul, care dispune de 500 de locuri de cazare, in 1996, cu un milion de dolari. „In urma unei investitii de 600.000 de euro, realizata in colaborare cu ITS, hotelul beneficiaza acum de piscina, teren de tenis, restaurant si mobilier nou. Hotelul este contractat in proportie de 65% de ITS, urmand ca anul viitor, daca nemtii vor fi multumiti, sa contracteze toata capacitatea”, spune Bebe Stan, directorul si actionarul majoritar al hotelului. Daca anul trecut gradul mediu de ocupare a depasit cu putin 40%, anul acesta proprietarul spera ca va fi in jur de 70%, datorita contractului incheiat cu ITS si faptului ca hotelul va fi deschis pana in octombrie. r
Ciprian Constantinescu, proprietarul complexului Delta** – care cuprinde hotel, pizzerie, cofetarie, sala de conferinte si discoteca – a investit anul acesta zece miliarde de lei in modernizarea celor 330 de camere ale hotelului. Hotelul a fost cumparat in 1996 prin metoda MEBO si proprietarul mai are de platit rate pana in 2006. „Cifra de afaceri a fost anul trecut in jur de 20 de miliarde de lei. Anul acesta sper ca va fi de aproximativ 25 de miliarde de lei, iar gradul de ocupare se va ridica la 75%, ca urmare a investitiilor facute”, spune Ciprian Constantinescu. Anul viitor, proprietarul intentioneaza sa construiasca o piscina si un mic aquaparc in zona dinspre plaja, precum si sa clasifice hotelul la trei stele. „Hotelul acesta este principala mea afacere si in el voi investi cei mai multi bani. Mai am inca un hotel de o stea, pe care il folosesc deocamdata pentru cazarea personalului, si un bar in Bucuresti, inchis in sezonul de vara”, povesteste Constantinescu.r
r
Topul patronilor In functie de numarul de locuri cazarer
r
1. Ioan si Viorel Micula – 3.038 r
2. Mohammad Murad, Spring Time – 2.700r
3. George Copos, Grupul Ana – 772r
4. Nicusor Nastase, Vox SA – 700r
5. Ovidiu si Liviu Brailoiu, Palas-Pelican – tttr
t670r
6. Ioan si Niculae Dusu, Celco SA – 520r
r
Topul celor mai mari detinatori de activer
r
1. Ioan si Viorel Micula – 9 activer
2. Mohammad Murad, Springtime – 6 activer
3. Ioan si Niculae Dusu, Celco SA – 5 activer
r
Topul investitiilor in 2003r
r
1. George Copos, Grupul Ana – 24,5 milioane euror
2. Mohammad Murad – 4 milioane USDr
3. Aurel Besliu, Cocor SA – 3 milioane USD