Modificarile aduse Clasificarii activitatilor economiei nationale (CAEN) au fost determinate de alinierea acesteia la sistemele utilizate in tarile Uniunii Europene si de necesitatea de educare a oamenilor de afaceri in redactarea unui obiect de activitate cat mai omogen. Astfel, domeniul de activitate este exprimat printr-o grupa CAEN (cod de 3 caractere), iar activitatea printr-o clasa CAEN (cod de 4 caractere). Taxele prezentate mai jos pentru inmatriculari sunt considerate de baza si sunt s
Modificarile aduse Clasificarii activitatilor economiei nationale (CAEN) au fost determinate de alinierea acesteia la sistemele utilizate in tarile Uniunii Europene si de necesitatea de educare a oamenilor de afaceri in redactarea unui obiect de activitate cat mai omogen. Astfel, domeniul de activitate este exprimat printr-o grupa CAEN (cod de 3 caractere), iar activitatea printr-o clasa CAEN (cod de 4 caractere). Taxele prezentate mai jos pentru inmatriculari sunt considerate de baza si sunt stabilite pentru o grupa si o singura clasa. Pentru fiecare grupa in plus se va percepe o taxa de 10% din taxa de baza, dar fara ca astfel cuantumul taxelor cumulate sa depaseasca de cinci ori valoarea taxei de baza.
Taxa de baza include si activitatile auxiliare asociate activitatii principale a firmei, asa cum sunt definite de CAEN, si anume: aprovizionarea pentru productia proprie din tara si strainatate, cumpararea, vanzarea si promovarea vanzarilor, cercetarea, proiectarea si informatica pentru propria activitate, depozitarea/stocarea, repararea, transportul, reconditionarile, administratia, supravegherea, serviciile de instalare, garantie si postgarantie. De asemenea, taxa de baza poate include, pe langa grupa si clasa CAEN, si un text, de maximum trei randuri, de precizare a obiectului de activitate.
Din precizarile metodologice emise in acest sens de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB) reise ca pentru mentiunile privind extinderea obiectului de activitate se va utiliza acelasi mod de calcul al taxei prevazut la inmatricularea firmei, taxa de baza fiind cea aferenta taxelor in vigoare la momentul efectuarii mentiunii.
Disponibilizatii
sunt cei mai interesati
Pentru cei care „fac coridorul oficiilor fortelor de munca si protectiei sociale, cat si pentru cei care sunt pe statele disponibilizarilor, dar nu numai, viitorul nu ofera prea multe posibilitati: ori raman in somaj, in speranta redeschiderii intreprinderii, ori se intorc in agricultura – in cazul celor care au fost stramutati de la sate la orase -, ori se muta intr-un alt oras, unde meseria avuta este cautata, ori se recalifica, in functie de cererea de pe piata muncii, in vederea reangajarii la o alta societate si, in final, se autorizeaza ca liber profesionisti sau isi infiinteaza o firma.
Pentru cei care nu au luat inca o hotarare in privinta viitorului si, in special, pentru cei care au primit sau urmeaza sa primeasca bani, drept plati compensatorii, in baza Ordonantei nr. 9/1997, revista Capital a ales prezentarea primilor pasi in cazul optarii pentru ultima varianta mentionata.
In cazul in care timpul nu permite sau cel interesat nu poseda cunostintele necesare infiintarii unei firme, el poate apela la birourile de asistenta pentru constituirea de societati comerciale (BASC) din subordinea departamentului juridic al CCIRB. Acestea, pe baza de procura, indeplinesc, contra sumei de 610.000 lei, formalitatile legate de constituirea unei firme.
Aurelian Buliga