Patru administratori de fonduri de pensii private (Pilonul II şi Pilonul III) au raportat profit în 2009, ptorivit raportului anual publicat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Administratorii care au ieşit pe plus anul trecut sunt Prima Pensie, Aviva, Generali şi Raiffeisen.

Profitul cumulat raportat de aceştia a fost de 12,7 milioane de lei (echivalentul a 3 milioane de euro). Cel mai mare profit (12,2 milioane lei) a fost raportat de Prima Pensie, administrator care a ieşit din piaţă în acest an. Fondul administrat de Prima Pensie a fuzionat cu cel adminsitrat de BCR. 

Ceilalţi 14 administratori de fonduri de pensii obligatorii sau facultative au raportat pierderi cumulate însumând 53,4 milioane de lei (12,6 milioane de euro), potrivit raportului CSSPP.

Pe Pilonul II (pensii private obligatorii) cele mai mari pierderi nete au fost raportate de administratorii Eureko, BCR şi KD care împreună au înregistrat 70% din totalul pierderilor nete.

ING şi Allianz, care administrează primele două fonduri de pensii administrate privat ca număr de participanţi şi active nete (Allianz administrează şi două fonduri de pensii facultative), au înregistrat ponderi în totalul pierderilor nete raportate la nivelul întregii pieţei: 4,8%, respectiv, 9,5%, ceea ce ar putea fi o consecinţă a mărimii fondurilor administrate, se afirmă în raportul Comisiei.

Pe Pilonul II numai Raiffeisen a raportat un profit brut de 0,1 milioane de lei. Ceilalţi cinci administratori au înregistrat pierderi brute în valoare de 11,2 milioane de lei. Administratorii cu cele mai mari pierderi brute pentru activitatea de administrare fonduri de pensii facultative înregistrate în 2009 au fost ING şi AVIVA, acestea înregistrând împreună 78% din total pierderi.
 
Toate fondurile au ieşit pe plus
 
Spre deosebire de societăţile de adminsitrare, toate fondurile de pensii private, cele oligatorii cât şi cele facultative, au înregistrat profit anul trecut. Cu alte cuvinte, sumele deţinute de clienţii lor în conturile individuale au crescut ca urmare a avansului valorii unităţii de fond.

Pe Pilonului II, administratorii au obţinut pentru clienţii lor un profit de 260 de milioane de lei (61 de milioane de euro). Administratorii de fonduri de pensii facultative au obţinut pentru clienţii lor un profit net de peste 20 de milioane de lei (5 milioane de euro).