Un număr de patru companii româneşti sunt prezente în ediţia 2009 a topului Deloitte Technology FAST 500 EMEA, faţă de două firme anul trecut, clasamentul luând în calcul creşterea veniturilor consemnate în ultimii cinci ani de companii de tehnologie, media, telecomunicaţii sau echipamente medicale.
Cele patru companii, cu activităţi de dezvoltare a soluţiilor software, sunt TeamNet International (locul 41), Arobs Transilvania Software (102), Lasting Software (360) şi The Red Point (422). Topul include cele mai dinamice 500 de companii publice şi private cu activităţi în industria de tehnologie, media, telecomunicaţii, industria medicală sau tehnologii „green” din 26 de state din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.
„Pentru această competiţie România a avut şase nominalizări (companii incluse în ediţia din acest an a Deloitte Central Europe Technology Fast 50), primele patru calificându-se în baza procentelor de creştere raportate în perioada 2004-2008: TeamNet International din Bucurepti (+3.317%), AROBS Transilvania Software, Cluj-Napoca (+1.663%), LASTING Software din Timişoara (+487%), The RED Point din Iaşi (+430%)”, se arată într-un comunicat al Deloitte, companie de audit, consultanţă, management al riscului şi taxe.
În clasamentul pentru Europa Centrală au mai fost prezente, pe lângă cele patru companii menţionate, Advantage Software Factory şi Romanian Soft Company, ambele din Bucureşti.
Marea Britanie are cele mai multe companii în top
Primul loc în Deloitte Technology FAST 500 EMEA este ocupat de compania Biotekno, din Turcia, de asemenea cu activităţi de software, cu o rată de creştere de 42.417% pe ultimii 5 ani şi venituri de 37,4 milioane de euro în anul fiscal 2008.
Următoarele poziţii în top sunt deţinute de companiile Millenicom (Turcia, telecomunicaţii/reţele), Distribution Technology (Marea Britanie, software), Netlog (Belgia, media/entertainment) şi posterXXL (Germania, internet).
„Marea Britanie este în continuare ţara cu cele mai multe companii incluse în Technology Fast 500 EMEA (87), urmată de Franţa (80), Olanda (58), Norvegia (50), Suedia (38), Germania (32), Turcia (30), Israel (25), Finlanda (23), Irlanda (18) şi Ungaria (10)”, se mai arată în comunicat.
Sectorul software domină ierarhia, cu 175 companii, fiind urmat de internet (92), telecomunicaţii/reţele (75), echipamente biotehnologice, farmaceutice sau medicale (26), semiconductoare, componente şi electronice (17), media/entertainment (12), computere/periferice şi tehnologie green (fiecare cu câte 9 companii).
SURSA: Mediafax