Nimic nu se poate compara din punct de vedere nutrițional, dar și ca gust, cu un ou prăjit perfect. Indiferent dacă îl introduceți într-un sandviș la micul dejun, alături de brânză și o felie de roșie, sau dacă îl mâncați lângă o porție delicioasă de cartofi prăjți și bacon sau îl folosiți pentru a acoperi un bol cu cereale, versatilitatea sa îl face un produs universal fără rival.
Prăjirea unui ou este o operațiune simplă, pe care și un necunoscător în ale gătitului o poate face. De altfel, mulți spun că prima dată-n viață au preparat ouă prăjite. Nu este nevoie decât de o tigaie bună și puțină grăsime. De preferat ar fi să se folosească o tigaie din fontă pentru proprietățile sale antiaderente și pentru modul în care reține căldura, potrivit TheKichn.
Dacă omleta pare o operațiune simplă, pentru că ouăle trebuie bătute bune, unii oameni consideră că ochiurile sunt ceva mai dificil de făcut, mai ales dacă trebuie să fie și aspectuoase și gustoase.
Ar trebui prăjite în ulei sau în unt?
Ouăle se pot prăji în unt topit sărat sau nesarat. Folosind unt vom obține un ou prăjit bine făcut și mult mai aromat. Același lucru s-ar putea spune și despre utilizarea uleiului de măsline. Bucătarul J. Kenji Lopez-Alt are o tehnică preferată pentru prăjirea ouălor în ulei de măsline, într-un wok. În plus, se poate folosi ulei de avocado sau ulei de cocos.
Fiecare dintre tipurile de ouă prăjite descrise mai jos începe în același mod: se încălzește o tigaie din fontă sau antiaderentă, la foc mediu-mic spre mic. Se pun două lingurițe de unt sau de ulei per ou și se amestecă până se topește complet. Se adaugă oul în tigaie și se gătește timp de 2 până la 3 minute, în funcție de cum dorim să iasă ochiurile.
Ouă prăjite cu gălbenușul în sus
În acest caz, gălbenușul rămâne deasupra. Ouăle preparate astfel sunt preferate de persoanele cărora le place un gălbenuș mai zemos, perfect pentru a înmuia o felie de pâine prăjită cu unt sau pentru a-l pune deasupra unui bol cu spaghete carbonara. Utilizarea aburului și a unui capac este, de asemenea, o parte importantă a procesului de gătit atunci când se prepară un ou cu gălbenușul în sus.
Gălbenușul este acoperit de albuș
Este oul gătit în tigaie cu gălbenușul în sus. Dar, după câteva minute, oul este întors foarte ușor, fără a sparge gălbenușul, aceasta fiind cea mai dificilă parte a preparării acestui tip de ouă ochiuri. După ce a fost răsturnat, oul se lasă la prăjit încă 2 minute. Albușul trebuie să fie mai tare, iar gălbenușul complet acoperit.
Ouă prăjite mediu
Un ou prăjit mediu este cu un pas peste un ou moale în ceea ce privește timpul de preparare. Ouăle sunt întoarse ușor după câteva minute de gătit într-o tigaie și apoi se lasă la prăjit mai multe minute. Ouăle pregătite astfel au albușul complet întărit, cu un gălbenuș parțial fixat pe margini, care nu curge deloc.
Ouă prăjite tari
Sunt ouăle prăjite cel mai mult, cu câteva minute mai mult decât un ou prăjit mediu. Atât albușul, cât și gălbenușul sunt complet fierte și întărite.