Când președintele Joe Biden a decis retragerea din Afganistan, Vladimir Putin a văzut în asta o șansă mai mare de a presa NATO în privința Ucrainei. Dar Alianța nu are de gând să cedeze cererilor scandaloase ale lui Putin privind statele care au aderat la NATO după 1997. Teoretic, acest refuz îi lasă lui Putin la îndemână o nouă mișcare: războiul, scrie Fox News.
Există însă patru motive pentru care balanța militară va înclina în defavoarea Rusiei, în cazul declanșării unui război cu Ucraina.
În primul rând, scrie Grant, anexarea Crimeei în 2014 și începerea unui război în Donbass nu au funcționat. Dacă planul lui Putin era să aducă Ucraina înapoi la Rusia, acesta a fost un fiasco. Ucraina se uită acum spre Occident mai mult ca niciodată. Confruntările din estul separatist al Ucrainei au provocat aproape 14.000 de morți, iar Ucraina, sub președintele Zelenski, este hotărâtă mai mult ca oricând să-și păstreze cei 30 de ani de independență.
Rusia nu deține controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei și Mării Negre
Apoi, Rusia nu deține controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei și Mării Negre. Dacă plănuiește o invazie terestră, ar fi o mare problemă. Cele 100.000 de forțe ale Rusiei sunt răspândite în jurul Ucrainei pe trei părți și sunt supravegheate constant de avioanele NATO. Fără îndoială, Putin ar dori să înceapă cu un atac cibernetic masiv asupra Ucrainei, așa cum a făcut-o cu Estonia, în 2007 și cu Georgia, în 2008. Dar vremurile s-au schimbat. Iar NATO nu stă cu mâinile-n sân.
Arrmata Ucrainei i-ar putea respinge pe ruși „la timp”
În al treilea rând, subliniază experta americană, generalul forțelor aeriene Tod Wolters, șeful Comandamentului european al SUA și comandantul suprem aliat al NATO în Europa, spune că Ucraina ar putea să pună pe fugă forțele ruse. ”Strategia militară a NATO din 2019 a consolidat forțele din Marea Baltică și Marea Neagră, astfel încât NATO să fie foarte, foarte vigilentă, cu o structură de comandă multinațională și echipe de asistență gata să se rotească în Ucraina”, a declarat Wolters. El susține că armata Ucrainei i-ar putea respinge pe ruși „la timp”. Nu ar fi ușor, dar Putin nu va avea câștig de cauză, așa cum speră.
Putin va ajunge să privească o Alianță tot mai mare și mai puternică
Nu în ultimul rând, Putin ar putea să facă astfel o Alianță mai mare și mai puternică. O singură mișcare a sa asupra Ucrainei, ar împinge imediat Suedia și Finlanda (care împart o graniță cu Rusia) să se alăture NATO peste noapte. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat de altfel că e gata să primească puterile militare nordice. Putin va ajunge să privească o Alianță tot mai mare și mai puternică, de la Marea Neagră până la Cercul Arctic.
Concluzia: o intervenție a armatei ruse în Ucraina este o idee foarte proastă.
Putin este pe cale să facă din Rusia un stat vasal al Chinei. Totul din cauza acestei paranoia privind NATO și apărarea antirachetă.
Rusia este o națiune istorică și un simbol cultural, blocată încă o dată de un lider care își face iluzii, conchide Rebecca Grant.